13.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Tudi Čehi bi veleposlaništvo v Izraelu selili v Jeruzalem

Češko državno vodstvo je podprlo preselitev češkega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Najprej bodo sicer novembra tam odprli zgolj Češko hišo, v kateri bosta med drugim predstavništvi čeških agencij za turizem in trgovino.

 

Odprtje Češke hiše bo prvi korak načrta za preselitev češkega veleposlaništva v Jeruzalem, so v skupni izjavi zapisali češki predsednik Miloš Zeman, češki premier Andrej Babiš, predsednik češkega parlamenta ter ministra za obrambo in zunanje zadeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Češko hišo bo predsednik slovesno odprl med novembrskim obiskom v Izraelu,” so pojasnili v Zemanovem uradu. V hiši bodo različne vladne institucije, in sicer Češki center zunanjega ministrstva ter predstavništvi agencij za trgovino in turizem.

73-letni levičarski predsednik, ki je znan po protimuslimanskih stališčih, se je sicer za preselitev zavzel, že preden je ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem 14. maja preselil predsednik ZDA Donald Trump.

Praga je sicer maja v Jeruzalemu ponovno odprla častni konzulat, ki ga je leta 2016 zaprla zaradi smrti častnega konzula. Njeno veleposlaništvo je v Tel Avivu od leta 1949, razen v času prekinitve diplomatskih stikov med letoma 1967 in 1999 pod komunističnim režimom.

Veleposlaništvo sta v Jeruzalem poleg ZDA preselila še Gvatemala in Paragvaj, ki pa se je že odločil, da ga preseli nazaj v Tel Aviv.

V skladu z mednarodnim soglasjem naj sicer države ne bi imele veleposlaništev v Jeruzalemu. Status tega mesta naj bi namreč določili v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Izrael si za prestolnico lasti celoten Jeruzalem, Palestinci pa za prestolnico svoje prihodnje države terjajo vzhodni Jeruzalem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine