14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Tudi Bolgarija bo nasprotovala ukrepom proti Madžarski

Bolgarija se namerava pridružiti Poljski v nasprotovanju morebitnih sankcijam na ravni Evropske unije proti Madžarski, ki ji očitajo kršitev temeljnih vrednot EU, je danes v Sofiji pojasnil bolgarski obrambni minister Krasimir Karakačanov.

 

“Bolgarska vlada je sprejela soglasno odločitev, da pripravi stališče v bran Madžarski,” je dejal minister. Pojasnil je, da bi kakršnikoli kazenski ukrepi proti Budimpešti ustvarili nevarni precedens, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski parlament je prejšnji teden potrdil poročilo, v katerem Madžarski očitajo ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih vrednost EU, ter začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep bi bil odvzem glasovalnih pravic Budimpešti.

Nadaljevanje postopka morajo sedaj potrditi države članice, kar je malo verjetno. Poljska, ki se tudi sama sooča s podobnimi ukrepi, je namreč že napovedala, da bo stopila v bran Budimpešti. Madžarskega premierja Viktorja Orbana je podprl tudi češki premier Andrej Babiš.

Kot je danes še dejal obrambni minister, bi lahko bila po Poljski in Madžarski naslednja na vrsti za morebitno ukrepanje EU Bolgarija. Državo namreč že dlje časa Bruselj opazuje zaradi pomanjkljivosti na področju vladavine prava in boja proti korupciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine