13.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Trumpu se ni potrebno bati odstavitve – kongresni demokrati so namreč močno sprti med seboj

Sredini kongresni zaslišanji nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Roberta Muellerja kongresnih demokratov nista premaknili nič bližje formalnemu začetku postopka odstavitve oziroma impeachmenta predsednika ZDA Donalda Trumpa, niti nista povečali želje javnosti po tem ukrepu.

 

Demokrati so imeli v petek sestanek, da se pogovorijo, kako naprej glede Trumpa, a so ostali pri sklepu, da bodo nadaljevali s preiskavami. Trump jih je medtem označil za klovne, ki se jim smeji ves svet, impeachment za demokratski nesmisel ter zahteval, naj se raje začne preiskava pogodbe za knjigo nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame, ki ga je med drugim okrivil še za to, da je pokvaril klimatski sistem Bele hiše.

Trump je dejal, da sta zaslišanji Muellerja pokazali, da z njegove in s strani njegove kampanje ni bilo sodelovanja z Rusi pred volitvami leta 2016 in da ni bilo oviranja preiskave oziroma pravosodja. To gledalcem intenzivno razlaga tudi televizija Fox News. Demokrati po drugi strani trdijo, da sta zaslišanji jasno potrdili, da je Trump oviral pravosodje, kar je kaznivo dejanje.

Tako meni predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki pa je zavrnila pozive k začetku postopka impeachmenta in dejala, da nadaljujejo s preiskavami, s katerimi gradijo trden primer za impeachment, ki se bo začel ob pravem času.

V postopku impeachmenta predstavniški dom deluje kot velika porota in tožilec hkrati, senat pa kot sodnik in sodna porota. Demokrati bodo brez težav obtožili Trumpa, vendar pa se Pelosijeva zaveda, da ga bo republikanska večina v senatu oprostila, kar bo politično s pridom izkoristil. Seveda pa lahko postopek tempira tako, da se ne bo končal pred predsedniškimi volitvami novembra 2020.

Predsednik pravosodnega odbora v predstavniškem domu Jerry Nadler, ki je pod velikim pritiskom levice, da se začne impeachment, je v petek dejal, da njegov odbor praktično že vodi tak postopek s preiskavami Trumpa in njegove vlade, čeprav formalno ne poteka.

Za demokrate sta sredini zaslišanji Muellerja v odboru za pravosodje in v odboru za obveščevalne dejavnosti ponovno potrdili, da se je Rusija leta 2016 vpletala v volitve na Trumpovi strani, Trump je to pomoč sprejel in kasneje oviral preiskavo tega početja. Za republikance sta zaslišanji dokazali, da je Mueller že v letih in da težko sledi zadevam, celotna preiskava pa se je izkazala za politični lov na čarovnice, kot trdi Trump.

V predstavniškem domu kongresa sedi 235 demokratov, od katerih jih je za takojšen začetek impeachmenta doslej le 98. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff iz Kalifornije je dejal, da bo kot kaže edini način, da se “znebijo” Trumpa ta, da ga porazijo na volitvah, tako da se morajo osredotočiti na to, da bo čim večja udeležba demokratskih volivcev.

Muellerjevi zaslišanji po anketi medija Politico nista spremenili ničesar. Le 37 odstotkov Američanov podpira impeachment, 46 odstotkov pa jih je proti. Ostali so neopredeljeni. Pelosijeva in Nadler pa imata problem, saj je za impeachment kar 64 odstotkov demokratskih volivcev, proti pa le 18 odstotkov. Proti je 86 odstotkov republikancev in 42 odstotkov strankarsko neopredeljenih volivcev.

Obenem pa 46 odstotkov Američanov verjame, da je Rusija vplivala na volitve, 22 odstotkov, da je skušala vplivati, a da ji ni uspelo, le 17 odstotkov pa jih verjame, da od tega ni bilo nič.

Le 35 odstotkov Američanov meni, da je Mueller Trumpa opral krivde, 40 odstotkov jih meni, da ga ni. 43 odstotkov jih meni, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusi, 39 odstotkov jih meni, da ni sodelovala.

Večja razlika je pri mnenju, ali je Trump oviral preiskavo. 49 odstotkov jih meni, da je oviral, le 35 odstotkov pa, da ni. Kljub temu, da večina meni, da je Trump kršil zakon in sprejel pomoč Rusije, pa večina ostaja proti impeachmentu.

40 odstotkov jih pravi, da sklepi Muellerjeve preiskave ne bodo vplivali na to, za koga bodo volili. 29 odstotkov Američanov pravi, da bodo zaradi tega verjetno volili proti Trumpu, 17 odstotkov pa, da bodo zaradi tega volili njega. V anketi Politica Trumpa podpira 41 odstotkov Američanov, nasprotuje pa mu jih 57 odstotkov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine