16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Trumpova izolacija Irana povzročila spremembe v svetovni trgovini z nafto

Zahodnoafriški in južnoameriški proizvajalci nafte so začeli pošiljati vedno večje količine surove nafte v smeri Kitajske, potem ko je Amerika začela favorizirati kitajske sosede. Ravno tako je zaradi blokade Irana nastala globalna potreba po nadomestitvi, saj bi se po poročanju Bloomberga iranske zaloge nafte sesule v roku enega meseca.

 

Razlog za vse te spremembe naj bi bila zunanja politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa. “Če združite vpliv ameriških sankcij proti Iranu in ameriško trgovinsko vojno s Kitajsko, je Trumpova zunanja politika tista, ki na novo oblikuj tokove nafte,” je povedal direktor družbe Petromatrix GmbH Olivier Jakob.

“ZDA postajajo velika energetska sila in to bodo izkoristile,” je dodal Jakob.To se še posebej pozna pri ameriškem izvozu, ki je bil še pred nekaj leti omejen na nekaj sto tisoč sodov nafte, zdaj pa redno dosega dva milijona sodov nafte vsak mesec.

Glavni uvozniki ameriške nafte so Azija, Evropa in Latinska Amerika. Trendi med posameznimi državami pa se še naprej spreminjajo, tako so Američani nafto, namenjeno za Kitajsko, preusmerili v Južno Korejo in Evropo. Ravno tako se Kitajska obrača k drugim ponudnikom, še posebej h Kolumbiji, Braziliji in zahodni Afriki.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine