8.7 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Trumpov odposlanec Kushner naj bi mirovni načrt za Bližnji vzhod objavil junija

Jared Kushner, ki ga je predsednik ZDA Donald Trump zadolžil za pripravo mirovnega načrta za Bližnji vzhod, je v torek na forumu revije Time napovedal, da bo njegov načrt za mir med Izraelci in Palestinci objavljen nekje okoli meseca junija. Načrt naj bi vseboval težke kompromise za obe strani.

 

Kushner, ki je poročen s predsednikovo hčerko Ivanko Trump, je dejal, da je bila objava predvidena že konec lanskega leta, vendar je izraelski premier Benjamin Netanjahu potem razpisal volitve in sedaj potrebuje še nekaj časa za sestavo nove koalicije. Nato bo sledil muslimanski postni mesec ramazan, ki se bo končal junija in po njem naj bi napočil čas za objavo Kushnerjevega načrta.

Ameriški analitiki močno dvomijo, da bo načrt sprejemljiv za Palestince, ne glede na tesne vezi Trumpovih in Kushnerjevih s Savdsko Arabijo. Predsednik ZDA s svojimi potezami doslej ni pustil nobenega dvoma, da je povsem in odkrito na strani Izraela.

Trump je med drugim priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela, tja preselil veleposlaništvo ZDA, zaprl palestinsko predstavništvo v Washingtonu in odvzel sredstva agenciji ZN, ki pomaga palestinskim beguncem.

Kushner ni napovedal priznanja palestinske državnosti v okviru svojega načrta, ampak le to, da bodo v njem investicije za gospodarski razvoj Palestincev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine