9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Trumpa zapušča tudi obrambni minister James Mattis

Ameriški obrambni minister James Mattis je v četrtek sporočil, da bo februarja zapustil položaj. Njegovo skorajšnje slovo ni nepričakovano, kaplja čez rob pa naj bi bila odločitev predsednika Donalda Trumpa za umik ameriških vojakov iz Sirije, čemur je upokojeni general nasprotoval.

“General Jim Mattis se bo upokojil z odliko do konca februarja potem, ko je zadnji dve leti služil v moji vladi kot minister za obrambo,” je tvitnil Trump. Dodal je, da je bil pod Mattisovim vodstvom dosežen izjemen napredek.

“General Mattis mi je bil v veliko pomoč, da so zavezniki in druge države plačale njihov del vojaških zavez. Novega ministra za obrambo bom imenoval kmalu,” je še tvitnil Trump.

Mattis, ki je v času službovanja v vojski pred upokojitvijo dobil naziv “pobesneli pes”, je bil v Trumpovi vladi eden redkih, ki so vzbujali zaupanje in določen občutek stabilnosti.

Zaslužen je za to, da Trump ni uvedel mučenja terorističnih osumljencev, da ni bombardiral Irana in da ZDA nimajo vojaških parad pred Belo hišo. Nekatere ukaze pa je izvršil, čeprav se z njimi ni strinjal. Na primer napotitev vojakov na južno mejo v predvolilne namene in ustanovitev vesoljskih sil.

S predsednikom pogosto nista imela enakega mnenja glede zunanje politike. Med drugim je general zagovarjal vztrajanje ZDA pri iranskem jedrskem sporazumu, ki ga je Trump zapustil. Nasprotoval je tudi Trumpovi impulzivni prepovedi služenja transseksualcev v vojski in napotitvi vojakov na mejo z Mehiko pred volitvami. Vendar pa je kot dober vojak izvršil ukaze vrhovnega poveljnika ZDA. V sredo pa je po družbenih omrežjih izvedel, da ZDA umikajo vojake iz Sirije, s čimer se tudi ne strinja.

Zaradi tega je v četrtek zahteval in dobil sestanek v Beli hiši, a Trumpa ni uspel prepričati, naj si premisli. Generala naj bi najbolj razjezila izdaja kurdskih zaveznikov ZDA v Siriji, ki jih ameriški umik izpostavlja resni grožnji napada Turčije.

Ob tem je v četrtek prišla še novica, da je Trump Pentagonu ukazal, pripravo načrta za skorajšnji popolni umik ZDA iz Afganistana. Mattis je ugotovil, da takšnih ukazov ne more več izvrševati z mirno vestjo ter da ga Trump ne posluša več, zato je napovedal odstop.

V odstopni izjavi je zapisal, da odstopa, da bo Trump dobil obrambnega ministra s stališči, ki bodo bližja njegovim. Dodal je, da se strinja, da oborožene sile ZDA ne smejo biti svetovni policist in je treba namesto tega med drugim zagotoviti učinkovito vodstvo zavezništvom. “Natovih 29 demokracij je pokazalo trdnost svojih zavez z bojem ob naši strani po 11. septembru 2001. Dodaten dokaz je tudi koalicija 74 držav za poraz Islamske države,” je dodal. “Obenem je izrazil prepričanje, da morajo biti ZDA odločne in nedvoumne v svojem pristopu do tistih držav, katerih strateški interesi niso skladni z njihovimi. “Moji pogledi na spoštljiv odnos do zaveznikov in na jasno razumevanje škodljivih igralcev in strateških tekmecev so trdni in slonijo na več kot 40 letih poglabljanja v ta vprašanja,” je med drugim zapisal general.

Mattisov odhod je bil pričakovan najmanj od oktobra, ko je Trump v pogovoru za televizijo CBS dejal, da je general neke vrste demokrat in bo morda kmalu odšel. Mattis je potem novinarjem povedal, da se nikoli v življenju ni registriral za nobeno politično stranko.

Njegova napoved odstopa je v Washingtonu vzbudila precej nemira in zaskrbljenosti. Konec februarja namreč odhaja še zadnji član Trumpove vlade, ki ga analitiki štejejo za zrelega. Odhaja tudi zadnji minister, ki si je Trumpu upal povedati svoje mnenje.

“Preberite Mattisovo odstopno izjavo. Iz nje je povsem jasno razvidno, da gremo proti vrsti hudih političnih napak, ki bodo ogrozile našo državo, škodovale zavezništvom in okrepile naše nasprotnike,” je sporočil floridski republikanski senator Marco Rubio.

“To je zastrašujoče. Minister Mattis je bil otok stabilnosti v kaotični Trumpovi vladi,” je dejal demokratski senator iz Virginije Mark Warner. Konservativni analitik David Frum je tvitnil: “OK napočil je čas za paniko”. Njegov kolega Bill Kristol je zapisal, da ga doslej še nikoli ni bilo tako strah za domovino.

Mattisov odstop je bil le pika na I enega bolj kaotičnih dni Trumpove vladavine. Čez dan so borzni indeksi na Wall Streetu padali, Trump je grozil z blokado financiranja zvezne vlade, če ne bo denarja za njegov zid na meji ter ves dan zavračal kritike na račun odločitve o umiku iz Sirije.

James Mattis je kot podpolkovnik marincev vodil bataljon v boju proti Iraku v Kuvajtu leta 1991, leta 2001 je poveljeval invaziji marincev v Afganistanu, leta 2003 pa je poveljeval prvi diviziji marincev. Od leta 2010 je bil na položaju poveljnika Centralnega poveljstva, leta 2013 se je upokojil, leta 2016 pa sprejel usodno odločitev, da se bo pridružil Trumpovi vladi.

Od Trumpa, ki je pod pritiskom preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016 v njegovo korist, so se doslej poslovili vsi pomembnejši člani vlade. Zamenjave so bile opravljene na vrhu State Departmenta, ministrstva za pravosodje in obrambo.

Na položaju je že tretji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton in tretji šef kabineta Mick Mulvaney. Odšel je minister za zdravstvo, konec meseca odhaja tudi notranji minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine