15.4 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Ameriški predsednik Donald Trump za vrnitev Rusije v skupino G7

Ameriški predsednik Donald Trump je danes presenetil z izjavo, da bi morali Rusijo znova priključiti skupini sedmih najrazvitejših držav sveta G7. Rusija je bila iz skupine G8 izključena leta 2014 po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, tako da ta skupina sedaj združuje samo sedem držav.

Ob prihodu na vrh skupine G7 v kanadskem mestu La Malbaie je Trump danes obžaloval, ker se je skupina skrčila in si zaželel vrnitve Moskve vanjo. S tem je verjetno še dodatno zaostril odnose z zaveznicami v skupini, ki so že sedaj napeti zaradi ameriške uvedbe carin na aluminij in jeklo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še posebej se bodo verjetno razjezile evropske zaveznice, ki so do Rusije kritične zaradi podpore proruskih separatistov v Ukrajini, načrtovanj umorov ruskih oporečnikov v Evropi ter vmešavanja v volitve, tudi v predsedniške v ZDA, na katerih je leta 2016 zmagal Trump. On sicer vpletenost Moskve v volitve zanika.

“Če vam je všeč ali ne, in morda ni politično korektno, vendar pa moramo voditi svet. G7, ki je bil nekoč G8, je ven vrgel Rusijo. Morali bi dovoliti Rusiji, da se vrne,” je dejal po poročanju britanskega BBC.

Že pred odhodom v Kanado je v Washingtonu danes menil, da bi se vrha morala udeležiti tudi Rusija. Meni, da je preveč pomembna država, da bi jo lahko izolirali. “Morali bi dovoliti Rusiji nazaj. Ker bi morali imeti Rusijo za pogajalsko mizo,” je dejal.

Da bi se Rusija morala vrniti v skupino, se s Trumpom strinja tudi novi italijanski premier Giuseppe Conte. Na Twitterju je po Trumpovi izjavi zapisal, da bi se Rusija morala vrniti v G8, “saj je to v interesu vseh”. Conte je na čelu nove populistične vlade prisegel minuli teden, ob tem pa EU pozval k tesnejšim odnosom z Moskvo in odpravi sankcij proti njej.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer v odzivu danes dejal, da Moskva “daje poudarek na druge formate”. Peskov je že pred dnevi dejal, da se pomen skupine G7 za Rusijo zmanjšuje, narašča pa pomen skupine G20, v kateri aktivno sodeluje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skupini sedmih najrazvitejših industrijskih držav, v kateri so Kanada, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Italija, Japonska in ZDA, se je Rusija priključila leta 1997. Takrat je postala skupina G8. Od leta 2014 pa znova združuje samo sedem držav.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine