7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Trump za veleposlanico pri Združenih narodih izbral dosedanjo veleposlanico v Kanadi

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek na položaj ameriške veleposlanice v Združenih narodih imenoval ameriško veleposlanico v Kanadi Kelly Craft. Izpostavil je, da je že doslej dobro predstavljala državo in da ne dvomi, da jo bo tudi na najvišji ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Da bi lahko bila 56-letna Kelly Craft nova veleposlanica, so že poročali mediji. Če jo bo potrdil senat, bo nasledila Nikki Haley, ki je s položaja odstopila konec lanskega leta.

Veleposlanica v Ottawi Craftova prihaja iz Kentuckyja, v diplomacijo pa je prišla kot darežljiva donatorka republikanske stranke. Kot kaže njena biografija, je ustanovila marketinško in svetovalno podjetje, leta 2007 pa jo je takratni predsednik George W. Bush postavil za nadomestno delegatko pri Generalni skupščini ZN.

Kot še piše na spletni strani State Departmenta, je njen soprog Joe Craft milijarder in eden vodilnih v nekem rudarskem podjetju. Oba sta donatorja republikanske stranke. Po navedbah Washington Posta sta za podporo kandidatov stranke na volitvah leta 2016 prispevala okoli 1,5 milijona dolarjev.

Časnik tudi navaja, da sta zakonca stalna gosta Trumpovega hotela v Washingtonu ter da je imela Craftova tudi vodilne položaje pri dobrodelnem združenju Vojska odrešitve kot tudi v neprofitnih organizacijah za gospodarski razvoj ruralnega Kentuckyja.

Po poročanju ameriških medijev naj bi jo za položaj Trumpu priporočil vodja senatne večine Mitch McConnell, ki je prav tako iz Kentuckyja.

Trump je sprva za veleposlanico v ZN nameraval imenovati nekdanjo voditeljico televizije Fox News in nekdanjo tiskovno predstavnico State Departmenta Heather Nauert. Njene kandidature formalno ni poslal v senat, a je Nauertova v začetku meseca odstopila od kandidature, ker da je to v najboljšem interesu njene družine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine