15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Trump za odstop ZDA iz mednarodne poštne zveze

Naslednji korak ameriške administracije pod vodstvom Donalda Trumpa pri umikanju ZDA iz mednarodne skupnosti bo izstop iz 144 let stare Mednarodne poštne zveze (Universal Postal Union), ker ta omogoča Kitajski, da pošilja v ZDA pakete in druge pošiljke z velikim popustom.

 

Trumpova vlada trdi, da je zaradi pogodbe ceneje poslati pošiljko v New York iz Pekinga kot iz npr. San Francisca.

Poleg tega pa naj bi kriminalci izkoriščali ugodnosti iz poštne pogodbe za pošiljanje mamil v ZDA. Trump zato želi novo mednarodno poštno pogodbo, ali bo ZDA umaknil iz poštne zveze. Napoved Trumpove vlade je pozdravilo ameriško združenje predelovalne industrije.

Trump je doslej ZDA umaknil iz pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu na območju Tihega oceana, ZDA so zapustile Unesco in Svet ZN za človekove pravice ter prekinile financiranje agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem. Trump tudi uvaja samovoljne carine, zaradi katerih je sedaj s Kitajsko praktično sredi trgovinske vojne.

Ta se za zdaj ne bo dramatično poslabšala, saj se Trumpovo ministrstvo za finance v sredo ni odločilo, da Kitajsko označi za manipulatorja valute, česar Washington obtožuje Peking že več let. Kitajska, skupaj z Indijo, Japonsko, Južno Korejo in Švico ter Nemčijo, ki sicer nima svoje valute, ostaja na seznamu držav, katerih prakse povečujejo zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA in proti katerim lahko ZDA uvedejo povračilne ukrepe.

Trenutno trgovinsko vojno stanje med ZDA in Kitajsko so dodatne carine na 250 milijard dolarjev vrednega uvoza v ZDA iz Kitajske ter carine na 110 milijard vrednega uvoza Kitajske iz ZDA.

ZDA so imele v trgovini s svetom lani 807,5 milijarde dolarjev primanjkljaja, od tega s Kitajsko 375,9 milijarde. Primanjkljaj s Kitajsko bo letos še višji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine