15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Trump za deportacije nezakonitih migrantov brez sodnih postopkov

Ameriški predsednik Donald Trump je danes pozval k opustitvi postopkov in takojšnjim deportacijam migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo z ZDA. “Ko nekdo vstopi, ga moramo nemudoma, brez sodnikov in sodnih procesov, vrniti tja, od koder je prišel,” je zapisal na spletnem družabnem omrežju Twitter.

Ameriški imigracijski sistem je “posmeh dobri politiki priseljevanja ter zakonu in redu”, meni Trump. “Ne moremo dovoliti tem ljudem, da vdrejo v našo državo,” je dodal in zahteval takojšnje deportacije.

Trump v zadnjih dneh niha med zahtevami, da kongres, v katerem imajo večino republikanci, nemudoma sprejme reformo priseljenske zakonodaje, ter mnenjem, da bi morali počakati do novembrskih kongresnih volitev.

“Naša imigracijska politika, ki se ji smejijo po vsem svetu, je zelo nepoštena do vseh tistih, ki so šli zakonito skozi sistem in že leta čakajo v vrsti,” je danes poudaril Trump. Znova je pozval k priseljevanju, ki bi temeljilo na zaslugah posamičnih migrantov. “Potrebujemo ljudi, ki bodo pomagali Ameriko znova napraviti veliko,” je še ocenil.

Trump je sicer ta teden pod pritiskom mednarodnih in tudi domačih kritik z izvršnim ukazom končal politiko ločevanja otrok migrantov od staršev. Šlo je za politiko ničelne tolerance, v okviru katere so v ZDA prosilce za azil zapirali v objekte, v katerih ne sme biti otrok. Ti so bivali v posebnih centrih, namenjenih le njim.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je v soboto sporočilo, da je 522 otrok, ki so jih na meji ločili od odraslih nezakonitih migrantov, znova združilo s starši. Še 16 otrok naj bi s starši združili danes.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine