7.9 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Trump vrača udarec republikancem, za katere meni, da so se mu izneverili

Piše: B. S.

Donald Trump v zadnjem času deli povračilne udarce pripadnikom republikanskega establišmenta, za katere meni, da so se mu izneverili. Predvsem so na udaru tisti senatorji in poslanci, ki so januarja podprli Trumpov odpoklic.

Najnovejše ime na spisku je senatorka iz Aljaske Lisa Murkowski, ki jo naslednje leto čaka reelekcija. Tamkajšnja republikanska stranka se jo je že praktično odrekla, saj je ne namerava podpreti v selekcijskem procesu, Trump pa je že izjavil, da bo podprl njenega izzivalca in bo po potrebi tudi osebno udeležil izzivalčeve kampanje. Murkowsko, ki se je nadejala gladke nominacije in tudi zmage v močni republikanski državi, zdaj čaka mučna kampanja.

Čeprav je bil Trump letos izrinjen iz Bele hiše, je ohranil ogromen vpliv v republikanski stranki, še posebno med republikansko volilno bazo, ki napoveduje, da bo naredila vse, da v selekcijskem procesu za volitve 2022 odstrani vse tiste senatorje in poslance, ki so glasovali proti Trumpu. Poleg Murkowske je na udaru še vsaj deset republikancev v zveznem predstavniškem domu, ki so glasovali proti Trumpu.

Spisek se vse bolj širi, saj bodo v naslednje leti tudi volitve guvernerjev, lokalnih parlamentov in sodnikov v 38 ameriških zveznih državah. Predvsem bodo na udaru republikanci v t. i. bojiščnih državah, saj je velika večina republikanske baze prepričana, da je bil v teh državah Trump ogoljufan, tamkajšnji republikanski establišment pa je to molče dopustil, če ne kar sodeloval.

Da mislijo Trump in njegova zvesta volilna baza resno, kažejo tudi napovedi nekaterih senatorjev in poslancev, tako na zvezni kot tudi lokalni ravni, da naslednje leto ne nameravajo več kandidirati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine