1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

Trump včeraj potrdil nove carine na uvoz iz Kitajske

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju ameriških medijev v četrtek potrdil načrt uvedbe carin na uvoz iz Kitajske v vrednosti od 35 do 40 milijard dolarjev, kar lahko svečano naznani že danes ne glede na posledice za odnose s Kitajsko in s tem tudi za njegovo politiko do Severne Koreje.

Trump je v času predvolilne kampanje leta 2016 napovedoval odločne ukrepe proti Kitajski za zmanjšanje trgovinskega primanjkljaja in zaradi nepoštenega trgovinskega odnosa Kitajske do ameriških podjetij kot tudi kršenj intelektualne lastnine.

Zaradi pomoči Kitajske najprej pri sankcijah in nato pri navezovanju stikov s Severno Korejo je dal carinske načrte na hladno. Kot kaže, se je sedaj odločil, da bo šel vseeno naprej, kar pomeni, da bo Kitajska uvedla povračilne ukrepe, pod vprašaj pa se postavlja navdušenje Pekinga za izvajanje sankcij proti Severni Koreji.

Trump je že uvedel carine na uvoz jekla in aluminija z vsega sveta z redkimi izjemami, naklepa pa še carine na uvoz avtomobilov. Mehika je že udarila nazaj, kmalu bosta tudi Kanada in EU, obenem pa se obeta še trgovinska vojna s Kitajsko. Trump je prepričan, da bodo v tej vojni zmagale ZDA, ker slabše ne more biti, saj imajo trgovinski primanjkljaj z vsemi, proti katerim uvaja carine.

Uvedba carin na uvoz s Kitajske verjetno pomeni, da Trump verjame samemu sebi, ko zagotavlja, da je nevarnost jedrskega orožja Severne Koreje po njegovem nedavnem vrhu z voditeljem Kim Jong-unom odpravljena. Brez Kitajske namreč ZDA ne morejo računati na dovolj učinkovite sankcije proti Severni Koreji, da se ta jedrsko razoroži.

Ali pa se bo spor omejil na trgovino. Kitajska že ima pripravljen seznam povračilnih carin na uvoz iz ZDA v vrednosti 50 milijard dolarjev. Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA s Kitajsko je lani navrgel 336 milijard dolarjev, saj so se ameriški potrošniki navadili na poceni blago iz Azije.

Nekdanji Trumpov gospodarski svetovalec Gary Cohn, ki si sedaj upa govoriti to, kar misli, je dejal, da bo carinska vojna dvignila inflacijo, potrošniška poraba bo manjša, dolg pa višji. “To so zgodovinsko znane sestavine upočasnitve gospodarske rasti,” je dejal predhodnik Larrja Kudlowa na položaju predsednika Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše. Kudlowa je po vrhu G7 v Kanadi zadela kap.

Nekdanji Trumpov politični strateg, ki je letel iz Bele hiše zaradi kritičnih izjav o predsedniku in družinskih članih, Steve Bannon, pa je carine proti Kitajski pohvalil in opozoril, da je bil to osrednji del Trumpovega nacionalističnega sporočila pred volitvami. Bannon razlaga, da bodo carine proti Kitajski vrnile delovna mesta iz Azije v ZDA.

Bannon bo moral to razložiti najprej ameriškim kmetom pridelovalcem soje, ki bodo ostali brez kitajskega izvoznega trga, saj je Peking napovedal, da bo med povračilnimi ukrepi konec uvoza ameriške govedine, soje, drugih kmetijskih pridelkov, naravnega plina in še česa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine