13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Trump v boj z ekstremno levico: Nič več financiranja pranja možganov s t.i. “kritično teorijo rase” ali potvarjanjem zgodovinskih dejstev o nastanku ZDA!

Debata o državnem subvencioniranju ekstremnolevičarskih ideologij in njihovega poučevanja v šolah in državnih uradih razplamteva strasti vse od Trumpovega govora na gori Rushmore. Zdi se, da je Donald Trump tokrat pripravljen iti do konca, saj je napovedal, da bodo vsi državni uradi, ki bodo učili ali na kakršenkoli način uporabljali t.i. kritično teorijo rase in “Projekt 1619”, nemudoma prenehali prejemati subvencije s strani države.

Donald Trump se je očitno odločil resno spopasti s poučevanjem ekstremno levičarskih idej v državnih uradih, saj je izdal direktivo ameriškemu uradu za menedžment in proračun, da identificira in izključi iz državnega financiranja vse tiste urade in nasploh kakršnekoli sledi “kritične teorije rase” v državni upravi.

Kritična teorija rase je različica kritične teorije, ki med drugim uči, da so vsi belci rasisti, četudi tega ne vedo (nezavedni predsodki), da so ZDA belska supremacistična država in predstavlja intelektualno podlago BLM, Antifa in vsem ostalim ekstremno levičarskim skupinam, ki te dni razgrajajo po ameriških ulicah pod masko “pretežno mirnih protestov” (ki jo promovirajo dominantni mediji) in “boja za pravičnost”.

Razloge, zakaj se bo boril proti kritični teoriji, je Trump navedel v svojem govoru ob Dnevu neodvisnosti, ko je omenjeno teorijo označil kot teorijo, ki “blati naše junake, tepta naše vrednote in indoktrinira naše otroke”. Po poročanju Breitbarta je direktor proračunskega urada Russ Vought, že napovedal bridki konec državnega financiranja levičarskega ekstremizma.

Kot pravi Vought, so po direktivi predsednika Trumpa pričeli državnim uradom odrejati naj nemudoma opustijo kakršnakoli poučevanja kritične teorije, sicer ne bodo več prejemali subvencij. kritična teorija rase pa ni edina fronta, ki jo odpira predsednik Trump.

Zgodovinski revizionizem za začetek ZDA postavlja prihod črnih sužnjev na novo celino

Naslednja se imenuje “Projekt 1619“, ki je nekakšna zgodovinska podlaga kritični teoriji rase in se tiče novinarskega projekta New York Timesa, ki je nekaj časa nazaj objavljal niz esejev, za katere je potem dobil Pullitzerjevo nagrado. V esejih so promovirali idejo, da naj bi bile ZDA ustanovljene davno pred uradno ustanovitvijo in sicer leta 1619, ko so v ZDA prispeli prvi sužnji. Druga ideja, ki so jo razvijali iz te prve je, da so črnci prispevali več k demokraciji v ZDA kot belci. Donald Trump je na novico, da so v Kaliforniji omenjeni projekt vključili v uradni curriculum v državnih šolah, reagiral s čivkom:

Projekt 1619, ki je kot rečeno dobil najprestižnejšo novinarsko nagrado, so mnogi kritiki raztrgali, saj promovira več spornih, ad hoc hipotez:

1. Da so ZDA belska supremacistična država, ki je bila zgrajena na suženjstvu.

2. Da je kapitalizem zgrajen na suženjstvu.

3. Da so ZDA nastale 1619, in ne 1789 (prihod sužnjev, ne odcepitev od Britanskega Kraljestva, kar pomeni spodkopavanje ameriške državnosti)

Republikanci so tem esejem, temu projektu in Pullitzerjevi promociji tega projekta od vsega začetka nasprotovali, problem pa je, ker ima ta ideja veliko podpore na levici, do te mere, da, kot smo prebrali zgoraj, v Kaliforniji uvajajo poučevanje teh hipotez kot verodostojnega znanstvenega odjema v državne šole.

Aleš Ernecl/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine