12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Trump upravičeno zadovoljen; aprilska stopnja brezposelnosti v ZDA najnižje od decembra 1969

Razmere na trgu dela v ZDA ostajajo imenitne, saj ministrstvo za delo poroča, da so aprila v državi odprli 263.000 neto novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je z marčnih 3,8 odstotka nazadovala na 3,6 odstotka, kjer ni bila že vse od decembra 1969.

Število neto novih delovnih mest je presenetilo analitike in potrdilo, da je bilo februarskih le 56.000 neto novih delovnih mest odklon od trenda. Ministrstvo za delo je podatke za februar in marec popravilo skupaj navzgor za še 16.000 neto novih delovnih mest.

Aprila so odprli 33.000 neto novih delovnih mest v gradbeništvu, predelovalna industrija jih je dodala 4000, poklicne in poslovne storitve 76.000, gostinstvo in turizem 34.000, naraslo je tudi zaposlovanje v transportu in zdravstvu, prodaja na drobno pa je že tretji mesec izgubila delovna mesta, in sicer aprila 12.000.

Povprečna plača je aprila od marca narasla za šest centov na 27,77 dolarja na uro, kar je 3,2 odstotka več kot aprila lani. Kljub temu inflacija ostaja umirjena oziroma nižja od pričakovanj.

Centralna banka Federal Reserve meri na dveodstotno letno inflacijo, ki je bila marca po zadnjih podatkih le 1,6-odstotna. Gre za inflacijo, vezano na potrošniško porabo brez cen energije in hrane.

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell priznava, da je zaposlovanje malce boljše, inflacija pa malce nižja od pričakovanj, vendar denarne politike banka za zdaj ne bo spreminjala kljub političnim pozivom iz Bele hiše, naj zniža obresti. Predsedniku Donaldu Trumpu se je s takim pozivom v petek pridružil še podpredsednik Mike Pence.

Trump je poročilo ministrstva za delo pozdravil z navdušenim tvitom, skupaj s Penceom pa banko pozivata, naj niža obresti za še večji zagon gospodarstva, kar bi jima prihodnje leto zagotovilo ponovno izvolitev.

Scenarij dogodkov v prihodnje je, kar zadeva centralno banko, tak, da bo zaradi pomanjkanja delovne sile prišlo do rasti plač, kar bo potem dvignilo inflacijo proti ciljni vrednosti.

Stopnja brezposelnosti je sicer aprila padla predvsem zaradi tega, ker je ministrstvo črtalo iz statistike 490.000 oseb, ki so prenehale z aktivnim iskanjem zaposlitve oziroma so zaposlene le začasno. Širša mera brezposelnosti, ki upošteva tudi te ljudi, je bila aprila 7,3-odstotna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine