2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Trump si bo na srečanju s Kimom prizadeval za izpustitev ugrabljenih japonskih državljanov

Ameriški predsednik Donald Trump je na Floridi na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Shinzom Abejem izrazil optimizem glede srečanja z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom, a je dejal, da je pripravljen srečanje zapustiti, če bo menil, da ne bo pravega haska.

Trump je že v torek dejal, da bo do srečanja prišlo v začetku junija ali prej, ali pa do njega morda sploh ne bo prišlo. Da vseeno misli resno, je dokazal s potrditvijo nedavnega tajnega obiska direktorja Cie Mika Pompea v Pjongjangu, kjer se je s Kimom pogovarjal o prvem srečanju voditeljev ZDA in Severne Koreje v zgodovini.

Trump je v sredo dejal, da je imel Pompeo odlične pogovore, mimogrede pa je spomnil vse, da se glede Severne Koreje ne bi nič premaknilo, če ne bi bilo njega. Dodal je, da bi morali vprašanje jedrsko oborožene Severne Koreje rešiti njegovi predhodniki, ampak niso in sedaj se bo potrudil sam.

Nekaj senatorjev je Pompeu, ki kandidira za položaj državnega sekretarja, zamerilo, da jih ni obvestil o poti v Pjongjang. Odbor za mednarodne odnose senata bo v kratkem glasoval o Pompeovi kandidaturi, vendar morda podpore ne bo dobil. Glas proti je napovedal republikanec Rand Paul in v primeru enotne opozicije demokratov bo to dovolj, da potrditve ne bo.

Demokrati Pompeu nasprotujejo zaradi njegovega nasprotovanja pravicam homoseksualcev in zaradi negativnega odnosa do muslimanov.

O kandidaturi bo potem vseeno glasoval celoten senat, kjer pa naj bi Pompeo le dobil dovolj glasov, saj si demokrati v tem trenutku ne morejo privoščiti obtožbe, da torpedirajo zgodovinsko priložnost za mir s Severno Korejo. Trump za uspeh srečanja s Kimom nujno potrebuje Pompea.

Abe in Trump sta bila na novinarski konferenci izjemno spoštljiva drug do drugega in sta prisegala na prijateljstvo, Američan pa je Japoncu zagotovil, da si bo na srečanju s Kimom prizadeval za izpustitev ugrabljenih japonskih državljanov, kot si že prizadevajo sedaj za izpustitev treh Američanov.

Trump Japonske ni izločil iz novih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA in o tem naj bi se še pogajali. Trump je dejal, da imajo ZDA ogromen zunanjetrgovinski primanjkljaj z Japonsko in ga želi zmanjšati. Lani ga je bilo za skupaj 56 milijard dolarjev. Trumpov svetovalec Larry Kudlow je dejal, da je predlog za Japonce na mizi, vendar ni povedal kaj želijo ZDA v zameno za ukinitev carin.

Na vprašanje o spreminjanju odnosa do sporazuma o prosti trgovini na območju Tihega oceana (TPP) je Trump zagotovil, da ne namerava vrniti ZDA k temu sporazumu. Edino morda v primeru, da mu druge podpisnice dajo ponudbo, ki je ne bo mogoče zavrniti. Raje ima bilateralne in recipročne sporazume.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine