7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Trump prihod v Pariz zaznamoval s kritiko Macrona

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek zvečer prispel v Pariz, kjer se bo ta konec tedna udeležil slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne. Ob prihodu je kritiziral predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona za ustanovitev skupne evropske vojske, s katero bi se Evropa lahko branila tudi pred ZDA.

 

Trump je v Pariz prispel s svojo ženo Melanio, s katero se bosta skupaj z drugimi svetovnimi voditelji ta konec tedna udeležila slovesnosti ob koncu druge svetovne vojne. Gre za drugi obisk predsedniškega para v Franciji, odkar je Trump nastopil na položaj.

Predsednik ZDA je že kmalu po prihodu v Pariz na družbenem omrežju Twitter kritiziral svojega gostitelja. “Francoski predsednik Macron je pravkar predlagal, da mora Evropa ustanoviti lastno vojsko, da bi se zaščitila pred ZDA, Kitajsko in Rusijo,” je tvitnil Trump. “Zelo žaljivo, vendar bi morda morala Evropa najprej plačati svoj delež Natu, ki ga ZDA velikodušno subvencionirajo,” je zapisal.

Trump se je s tem obregnil ob Macronovo izjavo, da bi morala imeti Evropa svojo lastno, skupno vojsko. V pogovoru za francoski radio Europe 1 se je namreč v torek zavzel za ustanovitev “prave evropske vojske”, s katero bi se Evropa lahko branila pred Rusijo, Kitajsko in ZDA. Dejal je še, da mora Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA. Francoski uradniki so sicer pojasnili, da je Macron s tem pozval zgolj k tesnejši obrambni povezavi Evrope.

Spor glede obrambe EU bi lahko zaznamoval vzdušje na osrednji svetovni slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne, ki se je bo v nedeljo udeležilo 70 svetovnih voditeljev, med njimi tudi ruski in turški predsednik Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan.

Iz urada francoskega predsednika so danes priznali, da bi predsednikova izjava glede skupne evropske vojske “lahko povzročila zmedo”. Ob tem so zatrdili, da Trumpova jeza temelji na “nesporazumu”. Predsednik Macron “ni nikoli rekel, da potrebujemo evropsko vojsko proti ZDA”, njihova pojasnila povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika sta nato spor poskušala zgladiti takoj ob prihodu Trumpa v Elizejsko palačo, kjer sta se z Macronom sestala za zaprtimi vrati. Macron je namreč pred začetkom srečanja novinarjem povedal, da bosta z ameriškim kolegom razpravljala tudi o “strateških zmožnostih Evrope”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem se je dotaknil tudi opazke Trumpa glede financiranja zveze Nato. “S predsednikom Trumpom delim pogled, da je treba izboljšati delitev bremena znotraj Nata in zato verjamem, da so moji predlogi za evropsko obrambo povsem skladni s tem,” je dejal Macron.

Trump je nato kljub petkovim kritikam Macrona zatrdil, da sta s predsednikom “zelo dobra prijatelja”. “V številnih pogledih imava veliko skupnega, četudi ljudje morda tega ne razumejo,” je dejal. “Želimo pomagati Evropi, vendar mora biti to pošteno,” je še dejal. Po navedbah Trumpa so breme zveze Nato v veliki meri prevzele ZDA, “kar je povedal tudi predsednik in on to razume”.

Predsednika bosta govorila tudi o vprašanjih Sirije in Irana, po srečanju pa bo sledilo kosilo skupaj z njunima soprogama.

Trump bo po napovedih ta konec tedna obiskal še dve ameriški pokopališči, njegov obisk pa bo vrhunec dosegel v nedeljo, ko se bo udeležil omenjene slovesnosti ob Slavoloku zmage.

Ne bo pa se udeležil prvega Pariškega foruma o miru, katerega namen je, da postane stalnica pri multilateralnem iskanju rešitev za skupne izzive. Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je novinarjem v Parizu odločitev pojasnil z besedami, da se mora predsednik ZDA udeležiti “veliko dogodkov glede perečih vprašanj”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine