14.5 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Trump pozval svet in ZN k skupni akciji proti drogam

Predsednik ZDA Donald Trump je na posebnem dogodku proti drogam v okviru 73. Generalne skupščine ZN v New Yorku pozval ZN in svet k skupni akciji proti temu kompleksnemu problemu. Zvečer ima skupaj s prvo damo Melanio sprejem za vodje delegacij.

Trump je dejal, da je problem mamil velik. Od leta 2000 do leta 2015 se je smrtnost po svetu zaradi drog povečala za 60 odstotkov. Dogodka so se udeležili predstavniki 31 držav in generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki ga je Trump imenoval za velikega prijatelja, ki čudovito dela na tem zapletenem ampak čudovitem položaju. “ZN imajo velik potencial in ta se počasi, a zanesljivo uresničuje,” je dejal Trump.

V New Yorku je te dni tudi Trumpova soproga in prva dama ZDA Melania Trump, ki bo nocoj z možem gostila sprejem za vodje delegacij in njihove zakonce, v sredo pa v prostorih ameriške misije pri ZN prireja sprejem za zakonce in partnerje vodij delegacij, kjer bo govorila o svoji prvi samostojni turneji v oktobru, ko bo obiskala Afriko.

Trump se čez dan srečuje s predsedniki Francije, Južne Koreje in Egipta, v nedeljo pa je govoril že s premierjem Japonske Shinzom Abejem. S predsednikom Južne Koreje Moon Jae-inom nameravata podpisati novi prostotrgovinski sporazum med državama. S svojim govorom na 73. zasedanju Generalne skupščine bo Trump nastopil v torek, ko bo govoril tudi predsednik Borut Pahor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine