14.3 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Trump podpira svobodo medijev, vseeno pa je zelo kritičen do lažnih novic

Predsednik ZDA Donald Trump je v odzivu na medijsko kampanjo proti njegovim napadom na medije zapisal, da so mediji v ZDA svobodni, a da je večina tistega, kar pišejo, lažne novice. Lažnive medije je označil tudi za opozicijsko stranko.

 

“Ničesar ni, kar bi si bolj želel za našo državo, kot je svoboda medijev. Dejstvo je, da so mediji svobodni in lahko pišejo in govorijo, kar želijo. Vendar pa večina tega, kar govorijo, so lažne novice s političnimi cilji ali pa so namenjene temu, da prizadenejo ljudi. Iskrenost zmaga,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

“Lažnivi mediji so opozicijska stranka. To je zelo slabo za našo veliko državo (…), a zmagujemo,” je poudaril v drugem tvitu.

Trump za lažne novice pogosto označuje prispevke, ki so kritični do njega ali ki vsebujejo zanj škodljive informacije. Nemalokrat pa je medije tudi že označil za sovražnike ljudstva. Občasno tudi osebno napade novinarje na novinarskih konferencah ali preko Twitterja.

Skoraj 350 ameriških medijev se je danes združilo v kampanji proti Trumpovim napadom nanje. Sledeč pozivu časnika Boston Globe so objavili prispevke, v katerih izpostavljajo pomen svobode medijev in zakaj so napadi predsednika in njegove administracije na novinarje tako nevarni. Akciji so se pridružila uredništva z vseh koncev ZDA, tako majhne lokalne medijske hiše kot velike tradicionalne.

Novinarji v ZDA namreč ne veljajo več za sodržavljane, ampak za sovražnike ljudstva, je danes zapisal Boston Globe. Trumpovi napadi na svobodo medijev so pomemben steber njegove politike, ki ima nevarne posledice. Med drugim upada zaupanje ljudi v neodvisno poročanje ter predstavlja nevaren vzor za avtoritativne voditelje v drugih državah, češ da se lahko novinarje obravnava kot sovražnike. “Novinarji niso sovražniki,” so še zapisali pri časniku.

Zadnje novice

Sorodne vsebine