5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Trump od pravosodnega ministra zahteva posredovanje in prekinitev preiskave ruskega vpletanja v volitve

Predsednik ZDA Donald Trump je danes prek Twiterja od pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa zahteval, da mora “lov na čarovnice”, kot Trump imenuje preiskavo o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016, končati, preden ta po njegovih navedbah še bolj umaže ZDA.

 

“To je grozno in pravosodni minister Jeff Sessions bi moral ta nameščeni lov na čarovnice takoj končati, preden še bolj umaže našo državo. Bob Mueller je popolnoma v konfliktu in njegovih 17 jeznih demokratov, ki zanj opravljajo umazano delo, so sramota za ZDA,” je tvitnil Trump in seveda sprožil ugibanja, kaj ga je tako močno zaskrbelo.

Najverjetneje komentarji in ugibanja pravnih strokovnjakov po televizijah, ki niso Fox News, da se preiskava počasi približuje predsedniku ZDA oziroma njegovemu oviranju preiskave. Preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja Trumpa še niso zaslišali, menda zaradi tega, ker ameriški tožilci tarčo preiskave skoraj vedno pustijo za konec.

Sessions se je iz preiskave izločil, ker je imel pred volitvami 2016 kot svetovalec Trumpove kampanje tudi sam stike z Rusi, ki jih je na senatnem zaslišanju pred potrditvijo na položaj uvodoma zatajil. Potem ko je Trump maja lani odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, je namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein imenoval posebnega tožilca Muellerja z veliko večjimi pooblastili, kot jih je imel Comey.

Trumpovi jutranji tviti kažejo, da se je počasi začel zavedati napake, ki jo je storil z odpustitvijo Comeyja, ko ta ni hotel prenehati s preiskavo, ki je bila do takrat omejena na Ruse in morebitno sodelovanje ljudi iz Trumpove kampanje z Rusi, Rosenstein pa je Muellerju dal pooblastila za preiskavo vseh zločinov, na katere naleti med preiskavo ruskega vpletanja v volitve. Trumpovi kritiki so prepričani, da je to odprlo pravi preiskovalni zlati rudnik.

Sessions se ne more sedaj kar tako “neizločiti” iz preiskave brez sprožitve ustavnega spora, ne glede na Trumpovo tvitanje. Trump je jezen na Sessionsa, odkar se je ta izločil iz preiskave in ga napada s tviti že leto dni ter namiguje, da naj odstopi. Pričakoval je, da ga bo minister ščitil, čeprav ni jasno, zakaj bi bilo to potrebno, če je verjeti predsednikovim zagotovilom, da je povsem čist in nedolžen.

Voditelj oddaje na ameriški televiziji MSNBC, nekdanji republikanski kongresnik s Floride, Joe Scarborough, meni, da Trumpovi tviti z napadi na preiskavo in preiskovalce ter medije izražajo vse večjo paniko, ker pričakuje še več slabih novic zase.

Trump je uvodoma pogrel stare trditve, da je ruska preiskava prevara demokratov, Comeyja, njegovega nekdanjega namestnika ter agenta FBI, ki je bil ljubimec pravnice ministrstva.

“Agent FBI Peter Strzok bi se moral izločiti. On je želel USTAVITI IZVOLITEV DONALDA TRUMPA,” je med drugim tvitnil Trump, za katerega je leta 2016 volilo tri milijone manj Američanov kot za demokratko Hillary Clinton, vendar je zmagal zaradi svojevrstnega ameriškega volilnega sistema.

Trump se je do nedavnega bolj ali manj izogibal neposrednih napadov na republikanca Muellerja, vendar zavore očitno popuščajo. “Mueller bo ščitil te ljudi. Muellerja zanima ustvarjanje iluzije objektivnosti njegove preiskave,” je Trump citiral nekoč uglednega liberalnega pravnika Alana Dershowitza, ki je zaradi obrambe predsednika v javnosti izgubil prijatelje.

V Alexandrii se je v torek začel sodni proces proti nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. Trump in njegovi zavezniki se v javnosti oddaljujejo od Manaforta in predsednik je zjutraj ponovil, da je Manafort delal za Ronalda Reagana, nekdanjega senatorja Boba Dola in številne druge ugledne politične voditelje.

“Zame je delal zelo kratek čas. Zakaj mi vlada ni rekla, da je pod preiskavo. Te stare obtožbe nimajo opravka s skrivnim sodelovanjem – prevara!”, je tvitnil Trump, ki je leta 2016 vedel za Manafortove težave in ga je zaradi tega odpustil. V tvitu sedaj trdi, da bi mu morala vlada predsednika Baracka Obame povedati, da si je izbral napačnega šefa kampanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine