12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Trump naznanil nove sankcije ZDA proti iranski centralni banki

Ameriški predsednik Donald Trump je danes naznanil sankcije ZDA proti iranski centralni banki, ki jih je označil za “najostrejše, ki so jih ZDA kadarkoli uvedle proti kateri tuji državi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je novinarjem v ovalni pisarni dejal, da so “ravnokar sankcionirali iransko nacionalno banko”, kasneje pa je pojasnil, da se je nanašal na iransko centralno banko. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je poudaril, da bodo nove sankcije Iranu onemogočile vse vire financiranja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Trump je še dejal, da je “škoda, kar se dogaja z Iranom. Gredo h vragu.” Teheran je pozval, naj opustijo terorizem. Po njegovem mnenju je Iran finančno bankrotiran. “Če se merijo z nami, ni nikakršne možnosti, da bi zmagali”, je še povedal.

Izpostavil je še, da bi bila za njega najlažja stvar začeti vojaški napad proti Iranu, a da si tega ne želi. Po njegovem mnenju je zadržanost dobra stvar, ki kaže moč. Če bo začel napad, bi to lahko storil v prihodnosti, je še dejal. Predsednik ZDA tudi “moli, da ZDA nikoli ne bodo potrebovale uporabiti jedrskega orožja”. Poudaril je tudi, da je njihov arzenal nadgrajen in pripravljen.

Trump je sicer v sredo napovedal nove sankcije proti Iranu. To je verjetno storil, ker ZDA menijo, da je Iran odgovoren za nedaven napad na savdsko naftno infrastrukturo. ZDA sicer že uveljavljajo sankcije proti Iranu, vključno s centralno banko in njegovim finančnim sistemom. Premoženje banke v ZDA je zamrznjeno.

ZDA so lani enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 in ponovno uvedle sankcije proti Iranu, s sankcijami pa so zagrozili tudi vsem, ki bi kupovali nafto iz Irana. Ker rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku, Iran postopoma opušča izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine