14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Trump naj bi imel ožji krog treh kandidatov za vrhovno sodišče

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi imel glede na poročanje ameriških medijev ožji seznam treh kandidatov za naslednika vrhovnega sodnika Anthonyja Kennedyja, ki je pred kratkim napovedal upokojitev. Trump je sicer v četrtek dejal, da trenutno izbira med štirimi osebami, takoj nato pa, da gre za dve ali tri osebe s seznama 25.

Trump je napovedal, da bo ime kandidata ali kandidatke, ki potrebuje še potrditev v senatu, objavil v ponedeljek zvečer ob 21. uri oziroma ob treh zjutraj v torek po srednjeevropskem času. To je čas največje gledanosti ameriških televizij in Trump naravnost uživa v napetosti, ki raste glede izbire, saj se zaveda, da gre za doslej najpomembnejšo odločitev v letu in pol vladanja.

Trump je v začetku lanskega leta že imenoval Neila Gorsucha za naslednika pokojnega Antonina Scalio, vendar to razmerja moči na sodišču ni spreminjalo, saj je bil Scalia izrazito konservativen, kot je tudi Gorsuch. Kennedy pa je občasno glasoval z liberalno manjšino sodišča in skupaj z njimi zaščitil pravico žensk do splava in med drugim pravico homoseksualcev do porok.

Demokrati vnaprej nasprotujejo Trumpovim kandidatom, čeprav se še ni odločil, saj ne dvomijo, da bo šlo za osebo, ki bo poskrbela za odpravo pravice do splava in poskrbela za zaščito interesov bogatih in mogočnih. Trenutno se med seboj bolj prepirajo republikanci, ki se zavedajo zgodovinske priložnosti in ne želijo kupiti mačka v žaklju. Torej nekoga, ki si bo po imenovanju premislil in se izkazal za ne dovolj konservativnega, kot je bil na primer David Souther, ki se je upokojil leta 2009.

Ameriški mediji poročajo, da ima Trump v igri le tri kandidate, to so prizivna sodnica Amy Coney Barrett, ki jo je na sodni položaj imenoval Trump, ter prizivna sodnika Brett Kavanaugh in Raymond Kethledge, ki ju je imenoval George Bush mlajši. Kogar koli bo izbral, za Trumpa bo kandidat najboljši in najuspešnejši vseh časov, vendar mora biti previden. Bush mlajši se je moral zaradi upora republikancev na primer odpovedati imenovanju odvetnice Bele hiše Harriet Miers in je izbral Samuela Alita, ki se je izkazal za “pravovernega”.

Znani republikanci navijajo vsak za svojega in izražajo mnenje v javnosti, vendar pa analitiki menijo, da bo Trump izbral tako, da bo zadovoljil svojo volilno bazo, obenem pa nekoga, na katerega bo lahko računal tudi osebno, ko bo katera od tožb, v katere je vpleten, prišla do vrhovnega sodišča. Za republikance je pomembno, da bo to nekdo, ki bo proti splavu in homoseksualcem, za orožje in smrtno kazen, proti sindikatom in za korporacije.

Zakone v ZDA sprejema kongres, uveljavlja jih vlada, o njihovi veljavnosti pa v primeru sporov na koncu odloča vrhovno sodišče ZDA. Trump ima v rokah odločitev, ki bo zaznamovala smer ameriške družbe za naslednje desetletje ali več. Njegova izbira bo podžgala tako republikansko kot demokratsko bazo pred ključnimi kongresnimi volitvami novembra letos.

Zadnje novice

Sorodne vsebine