32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Trump na prvi letošnji seji kabineta tudi o odhodu Mattisa

Ameriški predsednik Donald Trump je imel v sredo prvo letošnjo sejo svojega kabineta, ki je bila javna. Trump je prisotnim novinarjem pojasnil svoje videnje glede odstopa nekdanjega obrambnega ministra Jamesa Mattisa, pa tudi glede umika vojske iz Sirije in zidu na meji z Mehiko.

 

Predsednik je v sredo zatrdil, da je Mattisa odpustil in da ni odstopil sam iz protesta proti načrtovanemu umiku ameriške vojske iz Sirije.

Glede Sirije je Trump menil, da ZDA tam nimajo kaj iskati, ker ni nafte, ampak “le pesek in smrt”. Mattis naj bi bil vesel, ko mu je dal nova letala in se mu je izjemno zahvaljeval, vendar general zanj ni naredil nič in ga je odpustil, je pojasnil predsednik.

Med drugim tudi zaradi različnih pogledov na zavezništva. Mattis je v odstopni izjavi Trumpov odnos kritiziral, predsednik pa je v sredo dejal, da se z vršilcem dolžnosti obrambnega ministra Patrickom Shanahanom že dolgo časa strinjata, da številni zavezniki izkoriščajo ZDA, česar Mattis ni razumel. Shanahan je sedel ob njem brez besed z izrazom igralca pokra. Tak izraz je ohranil tudi, ko je Trump trdil, da morajo biti preiskovalna poročila o nenamenski porabi Pentagona skrita pred javnostjo, ker je javnost sovražnik.

Pentagon oziroma generale je predsednik kritiziral tudi zaradi porazne strategije v Afganistanu. “Ponekod so območja, kjer se spopadajo Islamska država in talibani. Pa sem rekel generalom, naj jih pustijo, oni pa meni, da tako ne gre. Mislim, da bi bil jaz dober general. Ne vem. Verjetno bi bil,” je dejal Trump.

Trump je novinarjem še dejal, naj ne mislijo, da so nizke cene nafte naključne. “Klical sem določene ljudi in jim rekel, naj prodajajo pod ceno. Zato so cene nizke,” je dejal. 

Med zagovarjanjem svojega zidu na meji z Mehiko je ameriški predsednik trdil, da bodo preko njega lahko prišli le poklicni skakalci s palico in ponovil, da Mehika že plačuje zanj. Dejal je še, da ima zid tudi Vatikan in slavni ljudje, kot je prejšnji predsednik Barack Obama.

Trump je še zatrdil, da ne bi bil ameriški predsednik, če bi bil priljubljen med Evropejci. “Niso me izvolili Evropejci, izvolili so me Američani, ameriški davkoplačevalci,” je poudaril. Izrazil je tudi prepričanje, da bi bil lahko v Evropi izjemno priljubljen in bi lahko kandidiral za kateri koli položaj. “Lahko bi, vendar pa nočem,” je dejal. “Hočem, da so do nas pravični, a niso,” je še dejal.

Na prvi letošnji seji svojega kabineta je Trump tudi javno priznal, da je bil med prazniki osamljen. Preživel jih je namreč s tvitanjem v Beli hiši brez kongresnikov, novinarjev in družine, ki je božič in novo leto praznovala na Floridi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine