20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Trump kritiziral Nemčijo, da je “ujetnica” Rusije

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob začetku vrha Nato v Bruslju napadel Nemčijo, ko je dejal, da je zaradi “neprimernega” dogovora z Moskvo glede plina postala njena “ujetnica”. Ponovno je kritiziral tudi premajhne izdatke za obrambo. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je preostalim zaveznicam že stopil v bran.

 

“Nemčija je ujetnica Rusije, ker dobiva toliko svoje energije od Rusije,” je dejal Trump na delovnem zajtrku o dogovoru med Berlinom in Moskvo o plinovodu Severni tok 2 in presenetil Stoltenberga.

“Vsi govorijo o tem po celem svetu, govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji,” je nadaljeval. Zaključil pa je, da Rusija “popolnoma nadzoruje” Nemčijo, še navaja Trumpa francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik naj bi se sicer danes ob robu vrha Nata v Bruslju sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, je potrdila Bela hiša. Kot so sporočili, bo srečanje potekalo na štiri oči.

Trump je danes ponovno kritiziral tudi preostale članice, češ da premalo vlagajo v obrambo in da jih morajo ZDA braniti že “desetletja”.

Stoltenberg je stopil v bran preostalim članicam zavezništva in pojasnil, da so države v obrambo že začele vlagati več in da bodo storile še več. “Močan Nato je dober za Evropo, je pa tudi dober za ZDA,” je dejal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Generalni sekretar je še dodal, da so že v času hladne vojne članice Nata gospodarsko sodelovale z Rusijo.

Voditelji 29 članic zveze Nato so danes v senci čezatlantskih trenj v Bruslju začeli razpravo o krepitvi obrambnih izdatkov za učinkovito soočanje z varnostnimi izzivi. Vrh zveze bo potekal še v četrtek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine