15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Trump Kimu o še enem objektu za obogatitev urana v jedrskem kompleksu: Mislim, da je bil presenečen, da sploh vemo zanj

Ameriški predsednik Donald Trump je po vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Hanoju, ki se je končal brez dogovora, dejal, da je zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij. Na novinarski konferenci je še povedal, da mu je Kim zagotovil, da Severna Koreja ne bo znova izvajala jedrskih poskusov. “Verjamem mu in ga držim za besedo.”

 

“Bili so pripravljeni na denuklearizacijo (…) a ne moremo se odpovedati vsem sankcijam,” je pojasnil Trump po dvodnevnem vrhu v vietnamskem Hanoju. Ob tem je ocenil, da nove sankcije proti Severni Koreji niso potrebne. “V Severni Koreji je veliko čudovitih ljudi, ki morajo tudi živeti,” je pripomnil.

Povedal je, da se je bil Kim pripravljen odpovedati nekaterim severnokorejskim jedrskim objektom, a ne tistim, za katere so to želele ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. Ameriški predsednik je severnokorejskega voditelja pozval, naj poleg objekta za obogatitev urana v jedrskem kompleksu Yongbyon zapre še en objekt v drugem kraju. “Mislim, da je bil presenečen, da sploh vemo zanj.” Po Trumpovih besedah je Kim sicer potrdil, da bo zaprl kompleks v Yongbyonu.

Ameriški predsednik je še dejal, da “je moral oditi s pogajanj” s Kimom. “Včasih je pač treba oditi, in tokrat je bilo tako,” je povedal novinarjem.

Voditelja kljub visokim pričakovanjem v Hanoju nista podpisala skupne izjave. Kot je dejal ameriški predsednik, sta “čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala”. “To bi sicer lahko storila, a se mi ni zdelo primerno,” je dodal.

Trump je pred novinarji vseeno vztrajal, da je bil vrh produktiven. Kot je dejal, so bile na mizi “različne možnosti”.

Zagotovil je še, da je bil konec vrha “zelo prijateljski”. A dejal, da se ni zavezal novemu vrhu s severnokorejskim voditeljem. “Bomo videli, če bo do tega prišlo,” je odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitnem tretjem vrhu s Kimom.

Voditelja sta vrh v Hanoju, njun drugi, začela v sredo. Trump je po prvem dnevu pogovorov tvitnil, da je imel sijajen sestanek in večerjo v Hanoju in da je bil dialog dober. A vrh se je končal dve uri prej, kot je bilo predvideno, brez dogovora in načrtovanega podpisa skupne izjave. Tik pred zdajci je bilo odpovedano tudi delovno kosilo voditeljev.

Pred vrhom je ameriški predsednik upal, da bo mladega severnokorejskega diktatorja prepričal, da se odreče svojemu jedrskemu programu. Številni so tudi upali, da bosta Trump in Kim uradno razglasila konec korejske vojne (1950-1953), ki se je končala s premirjem in ne z mirovnim sporazumom, tako da sta ZDA in Severna Koreja tehnično še vedno v vojni.

Tump in Kim sta se prvič sešla junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine