25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Trump in Xi po telefonu za stabilne odnose med ZDA in Kitajsko

Ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se danes po telefonu pogovarjala o zmanjšanju trgovinskih napetosti med Kitajsko in ZDA. Trump je po pogovoru tvitnil, da sta “dosegla velik napredek”, Xi pa je sporočil, da sta se strinjala, da želita “stabilen napredek” v odnosih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump in Xi sta se v začetku meseca ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila, da državi 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi. V času “90-dnevnega premirja” v trgovinski vojni naj bi državi dosegli dogovor o nadaljnjih trgovinskih odnosih. Če ob koncu tega obdobja ne bo prišlo do dogovora, ZDA napovedujejo, da bodo 10-odstotne carine za kitajske izdelke zvišale na 25 odstotkov.

“Pravkar sem imel dolg in zelo dober pogovor s kitajskim predsednikom Xijem,” je na Twitterju zapisal Trump in ocenil, da dogovoru zelo dobro kaže. “Če bo sklenjen, bo zelo obsežen in bo pokrival vsa področja in sporne točke,” je še tvitnil.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua pa je po telefonskem pogovoru poročala, da je Xi izrazil upanje, da si lahko obe strani prideta naproti in da lahko, kakor hitro bo mogoče, dosežeta dogovor, ki bo dober za obe državi in za svet. Dejal je še, da Kitajska ceni pripravljenost ZDA za razvoj konstruktivnih dvostranskih odnosov.

ZDA Kitajsko obtožujejo nepoštenih trgovinskih praks ter kraje intelektualne lastnine in zahtevajo korenite sprememb v njenem poslovnem modelu. ZDA so že uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, s 1. januarjem pa bi začel veljati nov paket carin še za 200 milijard dolarjev kitajskih proizvodov.

Kitajska je zavračala ameriške obtožbe in uvajala recipročne protiukrepe. Vseeno so v Pekingu pred vrhom G20 sporočili, da so pripravljeni storiti več pri povečanju uvoza iz tujine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine