16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Trump in Xi po telefonu o trgovini in Severni Koreji

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek po telefonu govoril s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. V ospredju pogovora je bil trgovinski spor med državama, govorila pa sta tudi o Severni Koreji.

“Ravnokar sem imel dolg in zelo dober pogovor s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Govorila sva o številnih temah, z močnim poudarkom na trgovini. Pogovori o tej temi zelo lepo tečejo, srečanja so predvidena tudi na vrhu G20 v Argentini,” je na Twitterju zapisal Trump. Srečanje skupine G20 bo konec novembra, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Xi je medtem po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua povedal, da je “zelo vesel”, da je govoril z ameriškim predsednikom. Dodal je, da so zanj dobri odnosi s Trumpom “zelo pomembni”. Tudi on je povedal, da bi se rad ob robu zasedanja G20 srečal z ameriškim kolegom.

Nestrinjanja glede trgovine “škodujejo” industrijam obeh držav in tudi svetovni trgovini, je poudaril Xi. “Kitajska ne želi tega,” je izpostavil.

“Gospodarski skupini obeh držav morajo okrepiti stike, voditi pogovore o zadevah v skupnem interesu ter si prizadevati za obojestransko sprejemljive rešitve kitajsko-ameriških gospodarskih in trgovinskih vprašanj,” je še dejal po navedbah AFP.

Peking in Washington sta si letos že izmenjala serijo carin na blago v vrednosti več deset milijard dolarjev. Ker Kitajska ni popustila pritisku ZDA, naj bi Trump po nekaterih neuradnih informacijah že v začetku decembra uvedel carine na ves zaenkrat še neprizadet izvoz Kitajske v ZDA.

Trump je povedal še, da sta imela s Xijem v četrtek po telefonu tudi “dober pogovor o Severni Koreji”. Ameriški predsednik se zavzema za ohranitev sankcij Združenih narodov proti Pjongjangu, da bi se ta odpovedal svojemu jedrskemu programu. Obenem pa načrtuje tudi drugi vrh s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Kitajski predsednik je medtem dejal, da so se razmere na Korejskem polotoku “pozitivno spremenile”. Izrazil je upanje, da bosta ZDA in Severna Koreja upoštevali skrbi druga druge in nadaljevali z denuklearizacijo Korejskega polotoka. “Kitajska bo še naprej igrala konstruktivno vlogo,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine