6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Trump imenoval novega svetovalca za nacionalno varnost, hkrati pa podpira finančne sankcije proti Iranu zaradi napada na savdsko naftno infrastrukturo

Ameriški predsednik Donald Trump je teden dni po slovesu Johna Boltona na položaj svetovalca za nacionalno varnost imenoval diplomata Roberta O’Briena. Ta je doslej deloval na zunanjem ministrstvu kot posebni odposlanec za reševanje talcev. “Z Robertom delam že dolgo in trdo. Odlično se bo odrezal,” je prek Twitterja sporočil Trump.

 

Njegov predhodnik Bolton se je s položaja poslovil 10. septembra. “Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug. Resno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, kot tudi drugi v administraciji, in zato sem prosil Johna za njegov odstop, ki mi ga je predal danes zjutraj,” je takrat sporočil Trump.

Bolton je položaj svetovalca za nacionalno varnost prevzel lani aprila. Pred njegovim odhodom so ameriški mediji poročali o velikih napetostih v Trumpovi ekipi nacionalne varnosti med Boltonom na eni strani in drugimi predstavniki vlade na drugi.

Je pa Trump po sobotnem napadu na savdsko naftno infrastrukturo, za katero je po mnenju ZDA odgovoren Iran, danes na Twitterju objavil, da je naročil finančnemu ministru, naj znatno okrepi sankcije proti tej državi. ZDA proti Iranu s sankcijami sicer že nekaj časa izvajajo t. i. politiko maksimalnega pritiska.

Ameriški uradnik je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da administracija ameriškega predsednika meni, da je za napad na savdsko naftno infrastrukturo odgovoren Iran. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo se bo kmalu v Savdski Arabiji srečal s savdskim prestolonaslednikom, princem Mohamedom bin Salmanom, s katerim bosta razpravljala o odgovoru na napad.

Odgovornost za napad so sicer prevzeli hutijski uporniki, ki s podporo Irana v Jemnu od leta 2015 bijejo vojno z mednarodno koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije. Iran je tudi zanikal obtožbe ZDA o odgovornosti za napad. Iranski predsednik Hasan Rohani je tudi dejal, da so bili napadi hutijskih upornikov dejanje samoobrambe.

Obrambno ministrstvo Savdske Arabije je napovedalo, da bo kmalu na tiskovni konferenci predstavilo dokaze o “vpletenosti iranskega režima v teroristični napad”, na spletni strani poroča agencija Reuters.

ZDA so lani enostransko izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 in ponovno uvedle sankcije proti Iranu, s sankcijami pa so zagrozili tudi vsem, ki bi kupovali nafto iz Irana. Ker rešitve za omilitev ameriških sankcij še ni na vidiku, Iran postopoma opušča izpolnjevanje dodatnih obveznosti iz jedrskega sporazuma.

V začetku septembra je ameriško finančno ministrstvo uvedlo sankcije proti iranskemu zunanjemu ministru Džavadu Zarifu, s katerimi je zamrznilo njegovo premoženje v ZDA. Zarif je takrat tvitnil, da ga sankcije ne bodo v ničemer prizadele.

V začetku septembra so ZDA tudi uvedle sankcije proti iranskemu vesoljskemu programu. Sankcije veljajo za tri ustanove: Iransko vesoljsko agencijo, Iranski center za vesoljske raziskave ter Inštitut za astronavtiko (ARI).

Zadnje novice

Sorodne vsebine