6.9 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Trump: Carine na kitajski uvoz se obrestujejo

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto na Twitterju ocenil, da se je uvedba carin na kitajske proizvode za ZDA obrestovala “veliko bolje, kot je kdor koli pričakoval”. Ob tem je še ocenil, da Kitajska proti ZDA “prvič deluje neuspešno”.

 

“Carine so imele na našo jeklarsko industrijo izjemno pozitiven vpliv,” je Trump zapisal na družabnem omrežju. “Tovarne rastejo po vseh ZDA, jeklarji ponovno delajo in veliki dolarji pritekajo v državno blagajno,” je zapisal.

Ameriški predsednik je še napovedal, da bodo ukrepi proti Kitajski poleg tega ZDA naredili veliko bogatejšo kot je zdaj in da se “le cepec s tem ne bi strinjal”.

ZDA so v četrtek zagrozile s podvojitvijo višine carin proti Kitajski. Carine na kitajske proizvode v vrednosti 200 milijard dolarjev bi z desetih odstotkov zvišale na 25 odstotkov. Če bo Trumpova administracija uresničila grožnje, bi to skupaj z že uvedenimi kaznovalnimi ukrepi prizadelo približno polovico kitajskega izvoza v ZDA.

Peking se je tudi na najnovejše grožnje ZDA v petek odzval z opozorili Washingtonu s protiukrepi, ki da bodo zajemali uvedbo carin na različne ameriške proizvode v višini 60 milijard dolarjev. Gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow je grožnje Kitajske označil za “šibek odgovor”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je napoved protiukrepov Kitajske označil za “popolnoma upravičeno in nujno”. “Mislim, da je celotni mednarodni skupnosti jasno, ali je kitajsko gospodarstvo dobro ali ne,” je odgovoril na opazke Kuldowa in dodal, da je Kitajska močno pripomogla k rasti svetovnega gospodarstva.

ZDA so že uvedle 25-odstotne carine na kitajske proizvode v vrednosti 34 milijard dolarjev. Ukrep se je začel izvajati v začetku julija. A Kitajska se je odzvala s protiukrepi in uvedla carine na ameriške avtomobile pa tudi na določene kmetijske proizvode.

Zadnje novice

Sorodne vsebine