6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Trump bo za novega obrambnega ministra zelo verjetno imenoval Pata Shanahana

Ameriški predsednik ZDA Donald Trump namerava na položaj obrambnega ministra imenovati sedanjega vršilca dolžnosti Pata Shanahana, ki od decembra lani nadomešča Jamesa Mattisa, so v četrtek sporočili iz Bele Hiše. Mattis je odstopil, ker je Trump nenadoma napovedal umik ZDA iz Sirije.

 

Proti Shanahanu je do nedavnega potekala preiskava generalnega inšpektorja Pentagona zaradi domnevnega preferenčnega obravnavanja letalskega proizvajalca Boeing, kjer je bil pred prihodom v Pentagon eden od direktorjev. Preiskava ga je oprala sumov, čeprav z odločitvijo, da se mora Shanahan izločiti iz vseh zadev, ko gre za Boeing in Pentagon in Shanahan je dva tedna čakal, kako se bo Trump odločil.

Trump naj bi ga sicer okaral, češ da gradnja ograje, zidu ali ovir na meji z Mehiko poteka prepočasi, vendar pa boljšega kandidata za položaj od njega. Shanahan, ki ga Trump kliče “fant iz Boeinga”, mu namreč ne ugovarja, kot je to počel Mattis. Podpira Trumpovo odločitev za umik iz Sirije, podpira napotitev vojakov na južno mejo, prepoved služenja transseksualcev v ameriški vojski, vesoljske sile in porabo sredstev Pentagona za gradnjo zidu.

“Na podlagi izjemnega služenja domovini in potrjeno sposobnostjo vodstva namerava predsednik Trump Patricka Shanahana imenovati na položaj obrambnega ministra ZDA. V zadnjih mesecih je brez dvoma dokazal, da je več kot usposobljen za vodenje obrambnega ministrstva,” je tvitnila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Shanahan je po novici novinarjem pred Pentagonom veselo dejal, da je že poklical mamo, ki je bila izjemno vesela. Shanahana mora potrditi senat, kjer ni pričakovati težav, saj imajo v njem večino republikanci. Bo pa moral tudi nekaterim med njimi pojasniti odnos do Sirije, Afganistana, zveze Nato in svojih povezav z vojaško industrijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine