24.2 C
Ljubljana
sreda, 4 avgusta, 2021

Trump bo tudi letos nagovoril orožarski kongres

Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence bosta v petek v Dallasu obiskala večdnevni letni orožarski kongres in izrazila sveto zavezo orožju, ki se ni omajala niti po številnih šolskih in drugih pokolih po ZDA. V času njunega obiska bo sicer orožje tam prepovedano.

Po velikem šolskem pokolu v Parklandu na jugu Floride je Trump prišel na dan z idejo, da bi po vseh ameriških šolah oborožili učitelje, ki bi se potem lahko zoperstavljali strelcem. To idejo je pogreval že v času predvolilne kampanje predsedniških volitev 2016.

Kmalu po pokolu je nekaj časa govoril v prid omejenim ukrepom proti orožju in celo zbadal kongresnike, da se bojijo orožarskih lobijev, kot je NRA. Nato je kmalu pokazal, da to velja tudi zanj, saj je prizadevanja proti orožju opustil z izgovorom, da ni nobene politične volje za kaj takega.

Preživelim s srednje šole v Parklandu sicer ni ušla ironija, da predsednik, ki bi širil orožje po vsej ameriški družbi, prihaja na orožarski kongres, kjer bo orožje med njegovim obiskom prepovedano.

Dijak Cameron Kasky je tvitnil, da se je NRA spremenila sama v svojo parodijo. Matt Deitsch, ki je pomagal organizirati velike proteste po pokolu, pa je ugotovil, da želi NRA zaščititi ljudi, ki ji pomagajo prodajati orožje, za otroke pa ji ni mar.

Zadnje novice

Sorodne vsebine