16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Trojni agent med newyorškimi policisti: v ZDA prišel kot tibetanski begunec, v resnici pa je vohunil za Kitajce

Zvezni tožilci so v ponedeljek newyorškega policista obtožili obveščevalnega delovanja za Kitajsko, ker naj bi vohunil za podporniki gibanj za neodvisnost Tibeta. 33-letni ameriški državljan Baimadajie Angwang po rodu iz Tibeta naj bi delal za Kitajce od leta 2018.

 

Angwang je po prihodu v ZDA dobil politični azil kot Tibetanec, ki je trdil, da so ga kitajske oblasti mučile. Po pridobitvi državljanstva je postal policist v New Yorku in obtožnica mu očita, da je delal za kitajske konzularne uradnike.

Pri gibanjih za samostojnost Tibeta v New Yorku je zbiral koristne informacije za Peking, identificiral morebitne grožnje Kitajski in pomagal najti še kakšne druge obveščevalne vire v omejenih gibanjih. Kitajskim konzularnim uradnikom naj bi tudi pomagal pri navezovanju stikov z vodstvom newyorške policije.

Obtožnica mu ne očita, da bi ogrožal nacionalno varnost ZDA ali ogrožal delovanje newyorške policije, zato mu ne grozi najvišja kazen. Sodišče mu kljub temu na prvem zaslišanju v ponedeljek ni odobrilo varščine.

Organizacija Mednarodna kampanja za Tibet je sporočila, da aretacija jasno kaže, da je kitajska komunistična partije vpletena v zatiranje opozicije ne le v Tibetu ampak tudi drugje po svetu, kjer imajo Tibetanci pravico do svobodnega izražanja mnenj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine