10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Štirje mrtvi po terorističnem napadu na Dunaju; napadalec je bil simpatizer Islamske države

Ponedeljkov teroristični napad na Dunaju je po zadnjih podatkih zahteval še eno smrtno žrtev. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdil, da je umrla ženska, ki je stara med 40 in 50 let. Ubit je bil tudi napadalec, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska države, je davi na novinarski konferenci povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Še najmanj 15 ljudi je bilo poškodovanih, več med njimi huje.

 Napad je po besedah Nehammerja izvedel najmanj en napadalec, ki je bil oborožen z avtomatsko puško. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, kar naj bi kazalo na to, da je želel ustvariti paniko. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala.

ŠtiKot je pojasnil minister, gre za “islamističnega terorista”, ki je simpatiziral z Islamsko državo. Tudi ameriško podjetje SITE, ki sledi objavam na islamističnih spletnih straneh, je objavilo navedbe domnevnega džihadista glede napada na Dunaju. Zapisal naj bi, da je bil napad povračilo za avstrijsko sodelovanje v koaliciji držav pod vodstvom ZDA, ki deluje proti Islamski državi.

Policija danes nadaljuje s preiskavami, izvedla naj bi tudi že več aretacij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu, ki je terjal življenja ene ženske in dveh moških, sodelovalo več napadalcev in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. V celotnem Dunaju je danes v okviru posredovanja po napadu mobiliziranih okoli tisoč policistov.

Avstrijska vlada se bo glede napada danes ob 9. uri sestala na zasedanju prek videokonference. Ob 11.30 bo kancler Sebastian Kurz nagovoril narod. Prvotno je bil nagovor predviden ob 10. uri, a so ga nato preložili za uro in pol. Skupaj s podkanclerjem Wernerjem Koglerjem, dunajskim županom Michaelom Ludwigom in vodji poslanskih skupin v parlamentu naj bi kasneje na prizorišču napada tudi položili venec v spomin na žrtve.

Na Dunaju po terorističnem napadu več hišnih preiskav in aretacij

Po ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju so davi opravili več hišnih preiskav in aretacij. Hkrati se je po zadnjih podatkih na 17 povečalo število v napadu ranjenih ljudi, od tega jih je šest ranjenih huje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zdravstveno stanje v napadu ranjenega policista je kritično, a stabilno, so za APA potrdile dunajske zdravstvene oblasti. Policista zdravijo na intenzivnem oddelku ene od dunajskih bolnišnic.

Na avstrijskem notranjem ministrstvu so za APA davi potrdili, da so v središču Dunaja v povezavi z napadalcem izvedli več hišnih preiskav ter aretirali več oseb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine