9.5 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Tožilstvo uvedlo preiskavo proti bivšemu Macronovemu varnostniku

Pariško tožilstvo je danes odprlo preiskavo glede domnevne nezakonite uporabe diplomatskih potnih listov, ki naj bi jih uporabljal nekdanji varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla. Francoski mediji so namreč ta teden razkrili, da je Benalla v zadnjih tednih še vedno uporabljal diplomatski potni list.

Tožilstvo je odprlo preliminarno preiskavo glede “zlorabe zaupanja”, ker Benalla ni vrnil dveh potnih listov, potem ko so ga odpustili iz predsednikovega urada. V preiskavi bodo pod drobnogled vzeli tudi nezakonito uporabo uradnih dokumentov in druga morebitna kazniva dejanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporne diplomatske potne liste je zaseglo zunanje ministrstvo, potem ko so se v medijih pojavile obtožbe, da jih je Benalla v zadnjih tednih uporabil pri vstopu v več afriških držav in Izrael.

Viri blizu nekdanjega varnostnika medtem trdijo, da je Benalla potne liste vrnil predsedniški palači, a jih je kasneje dobil nazaj.

Benalla je bil julija odpuščen iz predsednikovega urada, potem ko se je na protestih ob 1. maju v policijski opravi znesel nad demonstranti. Proti njemu je bilo uvedenih več preiskav.

Vendar pa je preiskovalna skupina Mediapart v četrtek razkrila, da je nekdanji predsednikov varnostnik v zadnji tednih še vedno uporabljal diplomatski potni list za vstop v več afriških držav in Izrael. Že pred dvema tednoma so mediji razkrili, da je v začetku decembra obiskal Čad, kjer se je med drugim sestal s tamkajšnjim predsednikom Idrissom Debyjem. To državo je pretekli teden obiskal tudi francoski predsednik.

V Elizejski palači so v sredo zanikali, da bi imel Benalla še kakršnekoli stike s predsednikovim uradom. “Karkoli počne, ni ne uradni niti neuradni odposlanec predsednika,” so zatrdili.

27-letnik je zanikal poročanje medijev in zatrdil, da so bila potovanja v Afriko in Izrael poslovna, saj dela kot svetovalec podjetij. Že na decembrskem zaslišanju v francoskem parlamentu je sicer zagotovil, da je diplomatska potna lista pustil v Elizejski palači.

Medtem so v predsednikovem uradu tudi uvedli preiskavo njegovega delovanja v času, ko je bil še zaposlen, saj domnevajo, da je že tedaj potovanja izkoriščal v zasebne namene. Od njega so v pismu, ki so ga pridobili mediji, zahtevali, naj razkrije vse podrobnosti o teh potovanjih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine