8.7 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Tožilec Mueller vendarle priznal napako? Obtožnice proti Trumpu ni vložil, ker “ni imel pravnih možnosti”, očitno pa je hotel sam pomagati predvsem Hillary Clinton

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robert Mueller je danes v prvi izjavi po začetku zdaj že končane preiskave zatrdil, da so se Rusi vpletali v volitve z namenom škodovati demokratki Hillary Clinton. Predsednika Donalda Trumpa pa ni obtožil oviranja pravosodja, ker da za to ni imel pravnih možnosti.

 

 

Ponovno pa je zatrdil, da ni dvoma o tem, da so se Rusi sistematično vpletali v volitve.

Kot je pojasnil, Trumpa ni obtožil – ne zato, ker predsednik ni oviral pravosodja, ampak zaradi dolgoletne politike pravosodnega ministrstva ZDA, da aktualnega predsednika sne more obtožiti zločina.

Mueller je dejal, da je zato po ustavi možna druga pot, kar lahko pomeni le kongres in proces impeachmenta oziroma odstavitve predsednika ZDA. “Ne bi bilo pošteno nekoga obtožiti, če za to ni pravne podlage,” je dejal.

Mueller je pojasnil, da ima njegovo preiskovalno poročilo dva dela. Prvi del opisuje številna prizadevanja Rusije, da vpliva na volitve 2016, kjer so preiskovalci sklenili, da ni dovolj dokazov za obtožnico o širši zaroti.

Drugi del je zadeval oviranje pravosodja oziroma preiskave. “Če bi bili prepričani, da predsednik ni prekršil zakona, bi to v poročilu povedali,” je dejal Mueller.

Kongresni demokrati so Muelllerja že večkrat pozvali, naj priča v kongresu. A nekdanji direktor FBI jim je danes sporočil, da njegovo pričanje ne bi bilo primerno in da ne bi povedal ničesar, kar ni objavljeno v preiskovalnem poročilu.

Zanimivo pa je, da ni povedal, kakšen motiv naj bi imeli Rusi, da bi škodovali Clintonovi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine