11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Tomislav Sunić: »Potrebno bo še nekaj časa, da bi se naše ideje prebile naprej, smo pa na dobri poti.«

Na slovenski identitarni spletni strani Tradicija proti tiraniji je bil pred kratkim objavljen intervju s hrvaškim avtorjem in enim vidnejših predstavnikov evropske nove desnice, dr. Tomislavom Sunićem. Dr. Sunić na kratko predstavil miselno šolo nove desnice in razložil, da gre za ideje in poglede, ki jih poleg njega in drugih avtorjev zastopa predvsem francoski avtor in filozof Alain de Benoist.

Glavni cilj te miselne šole, ki se je sicer razvila iz de Benoistovega združenja GRECE (Groupement de recherche et d’études pour la civilisation européenne, oziroma Združenje za raziskave in študije evropske civilizacije) konec 60. let in je kasneje postala znana kod nova desnica, naj bi bil oživeti konservativno tradicijo v filozofiji, sociologiji, literaturi in v ostalih delih človeškega spoznanja, ki je po drugi svetovni vojni praktično padla v pozabo ali pa zaradi političnih razlogov ni bila več dostopna. Pri tem dr. Sunić opozarja na pomembnost kulturne hegemonije, saj so ideje, za katere se zavzema nova desnica, padle v pozabo ali pa so postale nezaželene ravno zato, ker se je po drugi svetovni vojni na univerzah in v družbi uveljavila nova kulturna hegemonija, v kateri se je lahko slišala le leva stran. Posledica tega je, da danes študenti pravzaprav nimajo pojma kaj se je dogajalo na konservativni intelektualni sceni in kdo so bili tam glavni vodje in avtorji. Sam trdi, da želi s svojimi knjigami in eseji izravnati to ravnovesje in pokazati, da ima desnica, ki ji danes pravimo nova desnica, prav tako svoje intelektualno »težko topništvo«, ki se počasi širi. Vendar pa bo zaradi leve kulturne hegemonije, ki danes prevladuje, potrebno še nekaj časa, da postanejo tudi te ideje, ki niso v skladu z levo politično korektnostjo, splošno znane med ljudmi. Dr. Sunić je mnenja, da je predpogoj za uspeh vsake politične stranke ali gibanja ravno v vzpostavljanju določene kulturne hegemonije, torej določenega števila intelektualcev in zmožnosti, da drži v svojih rokah »glavni diskurz«. Zato v intervjuju poudarja, da je treba na desnici delati predvsem na lastni kulturni hegemoniji, ter svetuje bralcem, da naj si preberejo njegovo knjigo »Proti demokraciji in enakosti – Evropska nova desnica« (Against Democracy and Equality – The European New Right). Tukaj pa posebej poudarja tudi, da avtorji in misleci nove desnice ne nasprotujejo demokraciji kot taki, temveč so kritični le do današnje liberalne demokracije, na katero se nanaša tudi naslov knjige. 

Poleg tega je dr. Sunić v intervjuju govoril tudi o enemu glavnih problemov vseh evropskih narodov, o veliki zamenjavi prebivalstva in množičnih migracijah. Poudaril je, da je treba, ko kritiziramo množične migracije poznati predvsem vzroke le teh, ki se skrivajo v liberalni doktrini in v želji velikih podjetij po poceni delovni sili. Zato ta podjetja podpirajo odprte meje, seveda pa so tu tudi neomarksisti, ki želijo ustvariti rasno mešano družbo, saj v vsaki obliki nacionalizma vidijo fašizem. Prav tako je opozoril, da so »stari nacionalizmi iz prve polovice 20. stoletja« prinesli mnogo škode evropskim narodom in da morajo evropski narodi, ki imajo zaradi preteklih konfliktov in zamer slabe odnose, kot Romuni in Madžari, Nemci in Poljaki ali Hrvati in Srbi, sprevideti, da imajo danes skupen cilj, ohranitev, oziroma oživitev Evrope, ter da se morajo odločiti ali je v njihovem interesu stopnjevanje medsebojnih sporov zaradi starih konfliktov, ali pa se morajo skupaj boriti za prihodnost svoje skupne stare celine. Dr. Sunić opozarja, da milijoni migrantov čakajo na vstop v Evropo, ter da se etnični profil Evrope danes hitro spreminja, ter da evropske metropole postajajo bolj podobne predmestju Istanbula ali Alžiriji, kot pa nekdanjim evropskim metropolam. Zato mora biti prioriteta evropskih narodov danes vključitev v skupno borbo, brez da ob tem negirajo lastne nacionalne in kulturne identitete. 

Dr. Sunić se je v intervjuju dotaknil tudi drugih tem, ki vključujejo starogrške titane, njegovo novelo Titani so v mestu ( Titans Are in Town) in pa njegove izkušnje iz časa, ko je živel v ZDA. 

Celoten intervju lahko preberete tu: https://tradicijaprotitiraniji.org/intervjuji/tomislav-sunic-potrebno-bo-se-nekaj-casa-da-bi-se-nase-ideje-prebile-naprej-smo-pa-na-dobri-poti/

Zadnje novice

Sorodne vsebine