11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

To so ideje Nemčije za izhodno strategijo pri COVID19

Epidemija virusa Covid-19 v Nemčiji še ni doživela vrhunca. Kljub temu, da se je število okuženih z virusom Covid-19 dvignilo nad 100 tisoč okuženih, nemška vlada že premišljuje o svoji izhodni strategiji. 

 

V tem kontekstu se na poti do izhodne strategije in v luči minimiziranja negativnih učinkov koronakrize, vključno gospodarskih vzrokov, najbolj pogosto slišijo predvsem naslednje zamisli. Prva zamisel govori o množičnih  testiranjih (reprezentativni vzorec), druga ideja o izolaciji okuženih, njihovih družinskih članov in oseb, s katerimi so bili v stiku. Tretja pomembna ideja je podpora zdravstvu, vključno s krepitvijo tehnične in kadrovske medicinske usposobljenosti in nadaljnje (samo)omejevanje potovanj v tujino. Kljub temu veliko ekonomskih in zdravstvenih strokovnjakov opozarja, da so takšna razmišljanja nemške vlade pretirana in prehitra.

Ob vsem zapisanem dodajamo, da Inštitut za javno zdravje Robert Koch še vedno ocenjuje, da se Nemčija šele približuje vrhuncu epidemije in da ni smiselno rahljati sprejetih ukrepov. Hkrati velja omeniti, da je glede rahljanja ukrepov moč slišati tudi nekatere ekonomke analitike, ki opozarjajo, da bi utegnili sprejeti ukrepi proti širjenju korona virusa, v kolikor bi ostali v veljavi predolgo (več kot dva, tri mesece), močno škodovati gospodarstvu. Zato predlagajo, da se preučijo možnosti za uravnoteženje ukrepov in njihovih učinkov. Tudi omenjeni ekonomski analitiki radi za zgled postavljajo ravnanja Južne Koreje in Singapurja.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine