17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Titovi agenti leta 1946 na plaži v Puli ubili 65 kopalcev, od tega 20 otrok

Leta 1946 so Titovi agenti na plaži v Pulju povzročili eksplozijo, v kateri je umrlo 65 ljudi, od tega je bilo kar 20 otrok. Jugo-komunistične oblasti so se posluževale terorja, da bi dosegle izselitev italijanskih in hrvaških staroselcev, ki so jih nadomestile s komunističnimi Srbi.

18. avgusta 1946 se je v Pulju zgodil teroristični napad, ki je zahteval življenja 65 ljudi. Eksplodiralo je na plaži, kjer so se kopalci po pisanju spletnega portala Komunistički zločini udeležili proslave ob 60. obletnici ustanovitve jadralnega in veslaškega kluba Pietas Julia.

Preberite še: Pripravite se, privrženci Kordiša napovedujejo državljansko vojno in Goli otok, sam jih še dodatno podžiga: “Ne bo se zgodilo hitro in kar tako, a se mora. Komunisti ne skrivamo svojih prepričanj”
V napadu je umrlo 20 otrok v starosti med tri in 15 let. Večina ubitih je bila pokopana 23. avgusta 1946, spomenik pobitim pa še danes stoji pred katedralo v Pulju. Dogodek je v času komunistične diktature veljal za tabu temo, o kateri se ni smelo preveč govoriti, saj je mesto v času napada pripadalo coni A, ki je bila pod nadzorom ZDA in Velike Britanije (Trst, Gorica, Pulj), česar komunisti niso mogli prenesti.

Fotografije terorističnega napada v Pulju. (Vir: Komunistički zločini)

Za teroristični napad krivi agenti Ozne 

Dokumenti iz angleških arhivov, ki sta jih odkrila novinarja tržaškega časopisa Il Piccolo, so razkrili, da so napad organizirali Titovi agenti Ozne. Detonacijo eksplozije je sprožil Giuseppe Kovacich. Že prej je obstajal sum, da je šlo za namerno povzročeno eksplozijo, a jasno je postalo šele leta 2008.

Razlog za teroristični napad naj bi bila prisila jugoslovanskih oblasti, ki jih ni motila samo italijanska populacija v Istri, temveč tudi hrvaška. V Istri se je še leta 1946 dogajal pogrom nad Italijani, “številni civilisti so bili ubiti in vrženi v jame, poznane pod imenom fojbe”. Življenje v mestu je postajalo vse težje zaradi racionalizacije hrane in ostrih nadzorov mejnih točk s cono B. Nevarnost na ulicah in izseljevanje sta tako še večala občutek panike, ki je vladala v mestu.

Višek je mesto doživelo po terorističnem napadu jugo-komunističnih agentov. Če je mesto z okolico leta 1945 štelo 62.082 ljudi, je pozimi leta 1947 v mestu ostalo samo še 6 tisoč ljudi. Življenje v Pulju je obstalo. S tem pa so bile ustvarjene nove razmere, ki so dovolile spremembo identitete mesta, katere nosilci so bili priseljeni “Srbi in ekstremni komunisti, ki so v večjem številu začeli prihajati leta 1948”. Oblasti so jim dodelile odvzeto imetje pregnanih Italijanov in Hrvatov. Posledice tega nasilnega preseljevanja in naseljevanja tujega prebivalstva pa so opazne še danes.

Ivan Šokić/Nova24TV

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine