11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Težavna zapuščina Angele Merkel za Krščansko demokratsko unijo

Piše: C. R. 

Bivša nemška kanclerka je nedavno izstopila iz strankarske Fundacije Krščansko demokratske unije (CDU) Konrad Adenauer (KAS). Odklonila je tudi časten naslov predsednice CDU. Prav tako se ne pojavlja več na strankinih kongresih.  Razlog za to naj bi bil, da nima časa, ker skupaj s svojo najbližjo sodelavko in večletno voditeljico svojega kabineta Beate Baumann piše svojo biografijo. Pri tem je zelo pozorna na to kako si bo zgodovina zapomnila njeno vladavino.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela dva meseca po tem, ko je Merklova zapustila položaj kanclerke, ji nekateri očitajo, da bi morala predvideti ruski napad in ustrezno temu ukrepati, saj je imela tesen odnos s Putinom. No, prav tako so nekateri prepričani, da njeno oddaljevanje od njene stranke ni povezano s pisanjem knjige.

Ko je pred javnostjo zadnjič nastopila kot kanclerka na dan nemške enotnosti, je bila kritična do članka objavljenega iz strani omenjene fundacije, kjer so dobra tri desetletja njenega zasedanja različnih položajev v Nemški demokratični republiki, ki je bila satelit Sovjetske zveze, opisana kot »tovor« za Nemčijo. Merklova je izrazila mnenje, da ona in milijoni ljudi, ki so odrasli v vzhodni Nemčiji niso priznani kot polnopravni državljani današnje Nemčije. To mnenje je ponovila tudi dve leti kasneje v intervjuju, ki je bil predvajan prav tako ob dnevu nemške enotnosti. Morda je to razlog, da je zapustila Fundacijo Konrad Adenauer, saj ni hotela sodelovati z ljudmi, ki so jo užalili.

Sicer nihče ni mnenja, da bo Angela Merkel kdaj delovala proti svoji stranki ali, da jo bo popolnoma zapustila. Ostaja pa za CDU odprto vprašanje kako pristopati do njene zapuščine. Trenutno je na čelu te stranke Friedrich Merz, velik podpornik Nata, Evropske unije in Združenih držav Amerike, s katerim je od vseh v stranki Merklova imela verjetno najslabše odnose. Merz je sicer dobil na strankarskem kongresu po koncu vladavine Merklove kar 95 odstotkov glasov delegatov. Ko je bil izbran za predsednika stranke, je Merklova zavrnila njegovo povabilo na večerjo za vse bivše predsednike. Danes Merz le težko govori o »uspehih« svoje predhodnice.

Jano je tudi, da je CDU pod njegovim vodstvom zelo previdna glede zapuščine Merklove. Velikokrat se stranka hvali z uspehi Adenauerja in Helmuta Kohla, ime Angele Merkel pa se le redko omenja, čeprav se stranka hvali s kohezijo Evrope in evro-območja, ki je bila dosežena v času njenega vladanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine