14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Tesna večina volivcev Severne Irske za združitev z Republiko Irsko; rezultati odražajo negotovost in skrbi v zvezi z brexitom?

Več kot polovica volivcev Severne Irske bi v primeru referenduma glasovalo za združitev z Republiko Irsko, kažejo danes objavljeni rezultati ankete. Avtor ankete, politolog Michael Ashcroft ocenjuje, da rezultati odražajo negotovost in skrbi v zvezi z brexitom in mejo na irskem otoku ter njegovim vplivom na življenje v regiji.

 

V anketi so za stališče vprašali 1542 volilnih upravičencev na Severnem Irskem med 30. avgustom in 2. septembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rezultati kažejo, da bi se na referendumu 45 odstotkov vprašanih opredelilo, da Severna Irska ostane del Velike Britanije, 46 odstotkov pa bi jih podprlo združitev z Republiko Irsko. Če se izključijo neopredeljeni, to pomeni, da se je za združitev z Republiko Irsko izrazilo 51 odstotkov vprašanih, proti pa 49 odstotkov.

Ashcroft je ob tem opozoril, da je rezultat v okviru dovoljenega odstopanja.

Vprašanje meje na irskem otoku je glavna ovira za dogovor med britansko vlado in Evropsko unijo o izstopu Velike Britanije iz EU. Britanski premier Boris Johnson želi umik irskega varovala iz izstopnega dogovora.

Prebivalci Severne Irske in Republike Irske se bojijo, da bi se po izstopu Velike Britanije iz unije vrnil nadzor na meji na irskem otoku, ki ga povezujejo s tremi desetletji nasilja na Severnem Irskem, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi.

Velikonočni sporazum, s katerim se je leta 1998 nasilje med protestanti in katoličani končalo, priznava legitimnost želje po združeni Irski, določa pa, da jo je mogoče doseči s soglasjem večine prebivalcev Severne Irske.

Zadnje novice

Sorodne vsebine