8.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

(VIDEO + FOTO) Teroristični napad v Parizu terjal smrtno žrtev, več ranjenih; napadalec vpliv “Allahu Akbar”, “Alah je velik”

V napadu z nožem v središču Pariza, ki ga oblasti obravnavajo kot teroristični napad, je bil v soboto zvečer ubit en človek, še štirje so bili ranjeni. Po navedbah prič je napadalec, ki ga je policija ubila, vzklikal “Alah je velik”. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Napadalec je z nožem malo pred 21. uro zvečer napadel več ljudi na ulici Monsigny v drugem okrožju francoske prestolnice, kjer je veliko restavracij, barov in turističnih znamenitosti. Ko so se ljudje zavedli, da gre za nov teroristični napad, je na območju zavladala panika.

Že devet minut pozneje je napadalca, ki naj bi napadal naključne žrtve, ubila policija, ki ga je sprva poskusila zgolj onesposobiti.

Kot so danes sporočili pravosodni viri, je bil napadalec leta 1997 rojen v Čečeniji. Preiskovalci so zjutraj pridržali njegove starše. Po poročanju francoskih medijev je na prizorišče napada prispel s podzemno železnico.

Bil je tudi na seznamu francoske obveščevalne službe, na katerem so posamezniki, ki bi bodisi zaradi radikalizacije bodisi zaradi drugih razlogov lahko predstavljali grožnjo nacionalni varnosti. Na seznamu je prek 10.000 ljudi, ki jih oblasti lahko nadzorujejo, nimajo pa podlage za njihovo aretacijo. Napadalec ni imel kazenske kartoteke.

V napadu je 29-letni moški izgubil življenje, še štirje ljudje so bili ranjeni. Dva sta bila sprva v kritičnem stanju, sedaj pa so vsi štirje že izven življenjske nevarnosti, je v jutranjih urah zagotovil notranji minister Gerard Collomb.

Odgovornost za napad je prek svoje tiskovne agencije Amak prevzela Islamska država. “Izvajalec tega napada z nožem v Parizu je vojak Islamske države, operacija pa je bila izvedena kot maščevanje državam koalicije,” je poročala agencija.

Preiskavo dogodka so prevzele protiteroristične enote policije in tožilstva, je sporočil pristojni tožilec Francois Molins.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prek Twitterja sporočil, da je “Francija spet plačala s krvjo, a ne bo niti najmanj popustila sovražnikom svobode”, na spletni strani poroča francoski časnik Le Figaro.

Teroristični napadi so od leta 2015 v Franciji terjali prek 230 življenj, odgovornost za večino izmed njih pa je prevzela Islamska država. Ta je večkrat pozvala svoje podpornike, naj v Franciji in drugih državah, sodelujočih v koaliciji, ki se bori proti IS v Iraku in Siriji, izvajajo napade na civiliste.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine