18.8 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Tako se začne: Predsednik makedonskega parlamenta prvič nagovoril poslance v albanščini

Prvič v zgodovini Makedonije je predsednik parlamenta Talat Xhaferi danes poslance nagovoril v albanščini. Temu je nasprotovala opozicijska stranka VMRO-DPMNE, ker da je po poslovniku sobranja makedonščina edini uradni jezik v parlamentu. Xhaferi je odločitev utemeljil na nedavno uveljavljenem zakonu o jezikih.

 

Xhaferi je ob tem napovedal, da bo odslej vse seje parlamenta vodil v albanskem jeziku. Napovedal je tudi postavitev dvojezičnih napisov na poslopju sobranja, a šele po tem, ko bo država v skladu s prespanskim sporazumom z Grčijo uradno spremenila ime v Severno Makedonijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vodja poslanske skupine VMRO-DPMNE Nikola Micevski je nasprotoval nagovoru Xhaferija v albanščini, ker da je to v nasprotju s polovnikom sobranja. Po njegovem mnenju bi morali pred nadaljevanjem seje najprej ustrezno spremeniti poslovnik, ki sedaj določa, da je v parlamentu uradni jezik makedonščina.

“Ne nasprotujem temu, da ljudje govorijo svoj jezik, a kršenje poslovnika ni prava pot,” je dejal po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia.

Xhaferi je njegove argumente zavrnil z besedami, da je stopil v veljavo zakon o jezikih, s katerim so razširili uporabo albanščine v državi. Nato je nadaljeval vodenje seje v albanskem jeziku.

V sredo so že na seji makedonske vlade prvič ministri albanske narodnosti govorili v albanščini. Ob tem je vlada po poročanju portala Meta izpostavila, da je to v skladu z omenjenim zakonom, pa tudi državljanska pravica, ki potrjuje, da Makedonija zagotavlja pravice vseh skupnosti tudi na praktični ravni.

Zakon o jezikih je bil 15. januarja objavljen v uradnem listu, čeprav ga predsednik države Gjorge Ivanov ni podpisal, kar naj bi bilo v nasprotju z ustavo. Del makedonske opozicije je zato od ustavnega sodišča zahteval presojo, ali je zakon v skladu z ustavo, kot tudi njegovo odpravo, ker ga ni podpisal predsednik Ivanov. Vlada pa je za stališče glede zakona zaprosila beneško komisijo pri Svetu Evrope.

Tiskovni predstavnik vlade Mile Bošnjakovski pa je za portal Meta danes potrdil, da bo država ime v Severno Makedonijo predvidoma spremenila 15. februarja, saj bo prespanski sporazum v veljavo stopil sedem dni po tem, ko bo grška vlada ratificirala protokol o pristopu Makedonije k Natu. To naj bi predvidoma storila 8. februarja kot prva članica Nata.

Zadnje novice

Sorodne vsebine