8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Tako grozijo v diktaturi: Venezuelski obrambni minister svari pred državljansko vojno

Venezuelski obrambni minister Vladimir Padrino je danes obtožil opozicijo in predsednika parlamenta Juana Guaidoja, ki se je razglasil za začasnega predsednika, da so sprožili državni udar. Opozoril je, da bi lahko v državi izbruhnil tudi oborožen konflikt, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Državljanska vojna ne bo rešila problemov v Venezueli,” je še dejal Padrino in pozval k dialogu in reševanju krize “v okvirih ustave”.

Na novinarski konferenci ob spremstvu visokih vojaških častnikov je dejal, da Guaido skuša izvesti udar “proti demokraciji, proti ustavi in proti predsedniku Nicolasu Maduru, edinemu legitimnemu predsedniku”.

Guaidojevo dejanje je razglasil za “potezo skrajno desnih sektorjev”, ki služijo interesom ZDA in drugih držav, ki da skušajo v Venezueli širiti anarhijo in kaos.

Zatrdil je še, da so vojaški poveljniki glavnih osmih obrambnih sektorjev v državi zagotovili podporo diktatorju Maduru. Vojska pa se želi izogniti delitvam in konfrontaciji med Venezuelci, je še dodal minister Padrino.

Venezuela se je z Guaidojevo razglasitvijo za začasnega predsednika, kar so podprle tudi ZDA in druge države v regiji z Brazilijo, Kolumbijo in Argentino na čelu, znašla nevarno na robu državljanske vojne. Že tako prihaja do spopadov med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami, vendar se ti še niso sprevrgli v oborožen konflikt.

Vendarle je bilo v zadnjih dneh v tovrstnih protestih v državi ubitih 16 ljudi, okoli 175 pa jih je bilo aretiranih, je danes sporočila nevladna organizacija OVCS. Protesti v državi potekajo že od ponedeljka, ko so oblasti sporočile, da so zatrle manjši upor vojakov. Nato pa so Venezuelci začeli protestirati v podporo vstaji proti režimu socialističnega predsednika Madura.

V sredo je po vsej državi že protestiralo več sto tisoč ljudi, ki so ekstatično pozdravili odločitev Guaidoja, da se razglasi za začasnega predsednika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine