31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Svoji k svojim: LMŠ zaprosila za članstvo v Alde, kjer se število slovenskih članov kar množi

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je zavezništvu evropskih liberalcev in demokratov (Alde) prejšnji teden poslala pristopno dokumentacijo za članstvo v tej evropski stranki, je danes za STA povedal generalni sekretar stranke Branko Kralj. Kot je pojasnil, so dokumentacijo poslali na sedež Aldeja, kjer so jo že sprejeli.

 

Evropska liberalna politična družina bo imela od 8. do 10. novembra kongres v Madridu, na katerega je po besedah generalnega sekretarja LMŠ povabljen tudi vodja te stranke, slovenski premier Marjan Šarec.

Ker kongres potrjuje nove člane, je pričakovati, da bo LMŠ na njem sprejeta v Alde. “Ne vemo pa še, kako bodo potekali postopki – ali bomo tam samo sprejeti, ali bomo že polnopravni člani in imeli glasovalne pravice,” je dejal Kralj.

Povedal je še, da je LMŠ zainteresirana za članstvo v Alde zaradi svoje liberalne politične usmeritve. “Najdemo se tudi v njihovem programu in svetovnonazorskih prepričanjih,” je dejal. Pojasnil je še, da je interes za članstvo LMŠ v Aldeju obojestranski in da je evropska politična družina slovenski stranki že prej dala pobudo za članstvo.

Premier Šarec je stike z voditelji iz vrst Alde navezoval že septembra ob robu neformalnega vrha EU v Salzburgu, ki je bil njegova prva pot v tujino.

V Aldeju je trenutno 64 evropskih strank, ki so polnopravne ali pridružene članice. Iz Slovenije sta v tej evropski politični družini Stranka modernega centra (SMC), ki je polnopravna članica, ter Stranka Alenke Bratušek (SAB) kot pridružena članica, je razvidno s spletne strani Aldeja. No, tej skupini pripada tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, v preteklosti bi verjetno vmes naši tudi LDS in Zares…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine