13.6 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Svobodnjaki odstopili od koalicijskih pogajanj v Avstriji

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so po prvih pogovorih o oblikovanju prihodnje vlade na Dunaju, ki jih vodi predsednik ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz, v sredo odstopili od nadaljnjih koalicijskih pogajanj. Tri preostale stranke pa so po prvih pogovorih po besedah Kurza nakazale pripravljenost sodelovati v novi vladi.

 

Vodja FPÖ Norbert Hofer je po pogovorih s Kurzem ponovil, da zaradi slabega volilnega izida ni pričakovati, da bi lahko svobodnjaki sodelovali pri sestavi vladi. Je pa povedal tudi, da bodo v stranki na novo preučili stanje, če oblikovanje vlade ne bo uspešno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je medtem ocenil, da so prvi pogovori z vodji svobodnjakov, socialdemokratov (SPÖ), stranko Neos in Zelenimi potekali zelo dobro. “Izkoristili smo priložnost za izmenjavo mnenj o pomembnih vprašanjih, ki zadevajo prihodnost Avstrije,” je povedal mandatar.

“FPÖ je že dala jasno vedeti, da ji njen izid na volitvah ne daje mandata za vladanje in gre zato v smeri opozicije, kjer se bo postavila na novo. Ostali trije voditelji strank pa so nakazali pripravljenost za morebitno sodelovanje in sestavo prihodnje vlade,” je še povedal Kurz.

Potek nadaljnjih koalicijskih pogajanja namerava mandatar predstaviti v prihodnjih dneh. V stiku namerava ostati z vsemi predsedniki strank in prihodnji teden nadaljevati pogovore, splošno mnenje pa je, da bo ÖVP k intenzivnejšim pogajanjem povabila Zelene in socialdemokrate, morda pa tudi Neos.

Analitiki menijo, da so za oblikovanje vlade za Kurza trenutno prva izbira Zeleni. Večino v parlamentu bi imel tudi s koalicijo s SPÖ ali s svobodnjaki, medtem ko s stranko Neos to ni mogoče in bi ta lahko sodelovala le v tristranski vladi.

Kurz, ki je bil avstrijski kancler že med decembrom 2017 in majem letos, je v ponedeljek dobil mandat za sestavo nove vlade. Na predčasnih parlamentarnih volitvah 29. septembra je njegova ÖVP osvojila 37,5 odstotka glasov, Zeleni pa so s 13,8-odstotno podporo ponovno vstopili v parlament.

Največji poraz so utrpeli socialdemokrati (SPÖ) in svobodnjaki (FPÖ). SPÖ je podprlo 21,2 odstotka volivcev, FPÖ pa 16,2 odstotka. Vstop v parlament je uspel še liberalni stranki Neos z 8,1 odstotka glasov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine