11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Švicarji proti omejitvi širjenja urbanih območij

Švicarji so na današnjem referendumu, na katerem so odločali o omejitvi širjenja urbanih območij, glasovali proti pobudi, ki jo je vložil podmladek Zelenih. Poleg referenduma na zvezni ravni so odločali o vrsti pobud na kantonalni ravni, med drugim o ureditvi vprašanja velikih zveri in nošenje verskih simbolov.

Skoraj dve tretjini volivcev sta se izrekli proti temu, da bi v ustavo zapisali, da se mora za vsako novo zemljišče, predvideno za pozidavo, nekje drugje zemljišče enake velikosti spremeniti v kmetijsko zemljišče.

Švicarska vlada in parlament sta pobudi nasprotovala z utemeljitvijo, da zakon o prostorskem načrtovanju že dovolj ščiti pred zazidavo krajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob referendumu na državni ravni so potekala tudi glasovanja o različnih pobudah na ravni kantonov. V kantonu Uri so prebivalce razburile velike zveri, kot so volkovi, risi in medvedi. Pobudo kmetov o ureditvi tega vprašanja so podprli s skoraj 70 odstotki glasov. Gre za zahtevo po ukrepih za zaščito pred temi živalmi. Glasovanje je sicer simbolične narave, saj gre za problematiko, ki se ureja na zvezni ravni, navaja dpa.

V Ženevi pa so prebivalci danes odločali o spornem novem “sekularnem zakonu”, s katerim želijo med drugim izvoljenim uradnikom in javnim uslužbencem prepovedati nošenje verskih simbolov na vidnem mestu.

Zakon je kljub opozorilom, da bi lahko bil diskriminatoren, podprlo več kot 55 odstotkov volivcev tega kantona. Nekateri kritiki zakona so celo mnenja, da bi lahko bil protiustaven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine