2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Svetovne sile pozivajo k ustavitvi spopadov v Libiji, ki je znova na pragu državljanske vojne

Varnostni svet Združenih narodov in skupina najrazvitejših držav G7 sta pozvala sile uporniškega libijskega generala Halifa Haftarja k takojšnji ustavitvi napredovanja proti libijski prestolnici Tripoli. Obsodila sta novo stopnjevanje nasilja v državi in poudarila, da ni vojaške rešitve konflikta, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Haftar, vodja samooklicane Libijske narodne vojske (LNA), je v četrtek naznanil začetek velike vojaške operacije za zavzetje prestolnice Tripoli, s čimer želi vreči mednarodno priznano vlado. Sile ZN v prestolnici so v stanju pripravljenosti.

Iz države so ponoči poročali o spopadih blizu nekdanjega mednarodnega letališča južno od prestolnice, ki je zaprto že od leta 2014. Predstavnik LNA je trdil, da so letališče zavzeli, kar so vladne sile zanikale. Uporniki tudi trdijo, da so zavzeli dve mesti južno od prestolnice.

Tako zunanji ministri skupine G7, ki se sestajajo v Franciji, kot tudi VS ZN, ki se je zaradi razmer na izredni seji sestal za zaprtimi vrati, so v petek vse strani pozvali k takojšnji ustavitvi vseh vojaških aktivnosti.

“Odločno nasprotujemo kakršnikoli vojaški akciji v Libiji,” so zapisali ministri G7 v izjavi in ponovili podporo prizadevanjem ZN za razpis volitev in trajno stabilizacijo države, kjer že vse od strmoglavljenja režima Moamerja Gadafija leta 2011 vlada kaos.

Vojaške akcije “ovirajo možnosti političnega procesa pod vodstvom ZN, ogrožajo civiliste in podaljšujejo trpljenje libijskega naroda,” so zapisali ministri Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA, ki se jim je pridružila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi članice VS ZN, med katerimi je tudi Rusija, so soglasno pozvale sile LNA h končanju operacije. Strinjale so se, da “ne more biti vojaške rešitve konflikta,” je po seji povedal predsedujoči VS ZN, nemški veleposlanik Christoph Heusgen. Opozorili so tudi, da bodo odgovorni za konflikte odgovarjali.

Haftar je napad na prestolnico ukazal na dan, ko je bil v okviru prizadevanj za mirno rešitev krize na obisku v Tripoliju generalni sekretar ZN Antonio Guterres. V petek sta se s Haftarjem sestala v Bengaziju, kjer naj bi mu ta rekel, da operacije ne bo ustavil, dokler ne bodo premagali terorizma, poroča britanski BBC.

Guterres je nato v petek ob odhodu iz Libije izrazil “globoko zaskrbljenost” zaradi naraščanja napetosti v državi, a tudi upanje, da se je še mogoče izogniti krvavemu obračunu.

Haftarju, ki od začetka leta nadzira jug države in tamkajšnja naftna polja, nasproti stoji mednarodno priznana vlada pod vodstvom premierja Fajeza Seradža v Tripoliju. Konec februarja sta se sicer dogovorila za razpis splošnih volitev, a so te očitno vmes padle v vodo, sovražnosti med obema skupinama pa so se spet okrepile.

V Libiji že vse od strmoglavljenja Gadafijevega režima leta 2011 vlada kaos, v katerem sta vzniknili najmanj dve rivalski vladi. Za prevlado pa se v državi bori še več oboroženih skupin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine