24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Švedski premier o divjanju tolp in brutalnih požigih avtomobilov: Požigi so bili “usklajeni kot vojaška operacija”

Potem ko je v ponedeljek tolpa zamaskiranih “temnih mladih moških” podtikala požare pod avtomobile, se je oglasil švedski premier, ki je o napadu dejal, da je bil “usklajen kot vojaška operacija“.

Švedski predsednik vlade Stefan Lofven, ki prihaja iz vrst levičarjev, je na njihovem nacionalnem radiu izjavil: “Besen sem. Moje vprašanje (požigalcem, op. p.) je: ‘Kaj za vraga počnete??’” Ob tem pa je še zaskrbljeno dodal: “Izgledalo je zelo usklajeno, skoraj kot vojaška operacija.”

Spomnimo. V ponedeljek zvečer so po družabnih omrežjih zakrožili posnetki podtaknjenih požarov, ki so razkrili tudi huligane, ki so povzročili ogromno škode – ljudi v temnih oblačilih, ki so na avtomobile namerno metali molotovke.

Tolpa “temnih mladih moških”, kot so jih opisali očividci ter s tem s prstom pokazali na migrante, so povzročili škodo v več krajih na Švedskem, predvsem v Trollhattanu in Falkenbergu. “Skupno je približno 100 avtomobilov, ki so poškodovani ali ki so zgoreli,” je za švedske medije dan po požigu dejala tiskovna predstavnica policije Ulla Brehm.

Falkenberg je mesto, kjer so svoj dom našli številni prosilci za azil, medtem ko je Trollhattan postal znan po tem, da so bili tam policisti večkrat napadeni, pa tudi kot dom nekaterih oblastem dobro poznanih borcev Islamske države. Ta območja, na katerih se nahaja ogromno migrantov, so zaradi povečanega nasilja v zadnjih letih opisana kot “no-go cone”.

Premier Lofven pa je šel na nacionalnem radiu še dlje: “Resnično sem razkurjen! (Z njegovimi besedami: ‘p*ssed off’, op. p.). Moje vprašanje tem ljudem je, kaj za vraga počnete??” Nato je obljubil večje kazni proti vpletenim in dodal: “Zdi se zelo organizirano, skoraj kot vojaška operacija.” Na koncu je še dejal: “Moje sporočilo tistim, ki so vpleteni, je, da ni razočaranja, frustracije ali krivice, s katero bi opravičevali, da ste zato zažgali avtomobil nekoga drugega.”

Pogovorili so se z nasilnimi migranti in njihovimi starši, “na piko pa ne bomo vzeli nikogar”
No, kot se je izkazalo le nekaj trenutkov pozneje, je lahko premier jezen, kolikor želi biti, a do sprememb ne bo prišlo – policija je namreč sprejela odločitev, da v zvezi s ponedeljkovim požigom ne bo aretirala nikogar od osumljenih, poroča Voice od Europe. Tako se Švedska vrti v začaranem krogu, saj je policija še ob vsakem požigu do sedaj dokazala, da se ni sposobna spoprijeti z nasilnimi migranti, ki očitno ne ustrahujejo le prebivalcev, temveč tudi policiste. Brehmova je ob tem izjavila: “Aktivno smo se pogovarjali s starši mladih osumljenih požigalcev. Odločili smo se, da nikogar ne bomo vzeli na piko, smo jih pa identificirali in se z njimi pogovorili.”

M. S./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine