18.8 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Švedski demokrati ključni pri izvolitvi konservativca za predsednika parlamenta

Švedski poslanci so danes za predsednika parlamenta z 203 glasovi podpore izvolili Andreasa Norlena iz konservativne, desnosredinske Zmerne stranke. Ena od njegovih prvih nalog bo imenovanje mandatarja za sestavo vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za položaj se je potegovala tudi socialdemokratka (SAP) Asa Lindestam, ki si je zagotovila le 145 glasov podpore, a je postala prva namestnica predsednika parlamenta.

Kot ocenjuje dpa, je moralo za Norlena glasovati še najmanj 60 poslancev desne stranke Švedski demokrati. Oddanih je bilo 348 veljavnih glasovnic.

Trenutno noben od obeh tradicionalnih političnih blokov nima zadostne večine v parlamentu. Ima pa levosredinski blok pod vodstvom SAP trenutnega premierja Stefana Löfvena s 144 poslanci vseeno mandat več kot desnosredinski blok, ki ga vodi Zmerna stranka Ulfa Kristerssona.

Švedskim demokratom zato pripisujejo ključno vlogo pri sestavljanju vlade, čeprav je Kristersson zavrnil sodelovanje z njimi. Švedski demokrati so že izrazili pripravljenost, da podprejo Kristerssona za premierja, če bodo lahko imeli vpliv na vladno politiko.

Na volitvah 9. septembra so socialdemokrati v 349-članskem parlamentu osvojili največ, in sicer 100 mandatov, sledita Zmerna stranka s 70 poslanskimi mesti in Švedski demokrati z 62 poslanci.

Zadnje novice

Sorodne vsebine