16.5 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Švedska pozvala Iran k izpustitvi svojega državljana

Piše: STA

Švedska je danes iranske oblasti pozvala, naj izpustijo švedskega državljana, ki so ga po navedbah Stockholma aprila lani samovoljno pridržali v islamski republiki. Po navedbah ameriškega časnika New York Times gre za 33-letnega Johana Floderusa, zaposlenega v diplomatski službi EU. Stockholm in Bruselj identitete pripornika sicer nista potrdila.

“Švedski državljan – moški v tridesetih letih – je bil aprila 2022 pridržan v Iranu. Ministrstvo za zunanje zadeve in švedsko veleposlaništvo v Teheranu se zelo intenzivno ukvarjata s tem primerom,” je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočilo švedsko zunanje ministrstvo in dodalo, da so iranske oblasti moškega pridržale samovoljno.

New York Times je moškega identificiral kot 33-letnega Johana Floderusa, zaposlenega v diplomatski službi EU, vendar Švedska in EU njegove identitete nista potrdila. Iranske oblasti naj bi Floderusa po navedbah ameriškega časnika aretirale 17. aprila lani na letališču v Teheranu, ko je po “zasebnem turističnem potovanju” v islamsko republiko želel zapustiti državo.

Iz Bruslja so glede pridržanja Šveda sporočili le, da so seznanjeni z njegovim primerom in da ga pozorno spremljajo, pri čemer “tesno sodelujejo” s švedskimi organi, poroča AFP. “Ta primer je treba obravnavati tudi v kontekstu naraščajočega števila samovoljnih pridržanj državljanov EU,” je še dodal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

V zadnjem času je več zahodnih držav obsodilo Iran zaradi izvajanja t. i. diplomacije talcev, s katero želi doseči izpustitev lastnih državljanov, zaprtih v kateri od evropskih držav ali v ZDA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine