18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Stroški dela v EU v prvem četrtletju višji; v Sloveniji za skoraj 5 odstotkov

Stroški dela na uro so se v EU v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za 2,7 odstotka, v območju z evrom pa za dva odstotka. Zvišali so se v vseh članicah z izjemo Portugalske, najbolj v Romuniji, in sicer za 12,7 odstotka. V Sloveniji so porasli za 4,8 odstotka, je objavil Evropski statistični urad Eurostat.

Rast je bila v prvem četrtletju višja kot v zadnjem četrtletju lani, ko so se ti stroški na letni ravni v EU zvišali za 2,3 odstotka, v območju z evrom pa za 1,4 odstotka.

V prvem četrtletju letos so bili v EU stroški plač na letni ravni višji za 2,7 odstotka, drugi stroški pa za 2,9 odstotka (v zadnjem lanskem četrtletju za 2,4 in 1,9 odstotka).

V območju z evrom so bili stroški plač višji za 1,8 odstotka, drugi stroški pa za 2,6 odstotka (v zadnjem lanskem četrtletju za 1,6 in 0,8 odstotka).

Stroški dela v industriji so se v EU zvišali za 3,1 odstotka, v območju evra za dva odstotka, v gradbeništvu za 3,6 in 2 odstotka, v storitvah za 2,9 in 2,5 odstotka, v neposlovnih dejavnostih (npr. javne storitve) pa za 2,1 in 2,5 odstotka.

Med državami članicami so se stroški dela najbolj zvišali v Romuniji (+12,7 odstotka), Latviji (11,2 odstotka) in na Madžarskem (+10,3 odstotka). V Sloveniji so se zvišali za 4,8 odstotka. Znižali so se le na Portugalskem, in sicer za 1,5 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine